Makabra fyndet i Lammhult – rådjuret sprängdes med raket i rumpan

Publicerad 2024-01-04

Rådjuret hittades med en raket i rumpan.

Det nya året fick ett tragiskt slut för ett rådjur i Lammhult.

På nyårsdagen hittades djuret med en raket uppkörd i anus – halvt söndersprängd.

– Man får ju hoppas att det inte levde när de gjorde det här, säger markägaren John Carlsson, 61.

Många startade det nya året med en flottig pizza och Ivanhoe på tv, men 2024 inleddes med en chock för markägaren John Carlsson, 61, i Lammhult.

– En bekant ringde till mig och berättade att de låg ett rådjur vid en väg där mycket människor och bilar rör sig.

Djuret såg ut att ha blivit attackerat av ett rovdjur, berättar John Carlsson. Men vid en närmare inspektion upptäckte han något underligt.

– Det såg inte ut som att det hade varit någon direkt strid, men jag tyckte att det såg lite konstigt ut. Då lyfte jag på det och såg att det satt en raket i anus på den. En sådan där smällare och hela tarmpaketet och magsäcken hade sprängts.

Bilder visar flera raketer runt det döda rådjuret och dessutom har huvudet försvunnit, något även P4 Kronoberg rapporterat om.

– Jag vet inte hur de fått bort huvudet, men det såg ju inte avskuret ut. Det såg liksom ut som att det blivit avslitet. Så kanske någon har stoppat smällare i munnen på det också.

– Troligen är det trafikskadat, man får ju hoppas att det inte levde när de gjorde det här, säger John Carlsson.

”Tvungna att städa upp”

Han kontaktade snabbt polisen som skickade dit eftersöksjägare för att besiktiga och dokumentera rådjuret.

– Sen tog vi bort det. Det kunde ju inte ligga där, vi var tvungna att städa upp.

Exakt hur den obehagliga händelsen gått till vet man inte, men polisen behandlar saken som en viltolycka och kommer inte utreda saken vidare.

– Det är ett makabert och dumt påfund. Men faktum är att det låg ett rådjurskadaver efter en viltolycka som någon gjort den här grejen på. Rådjuret var ju så att säga redan förstört innan, så det som har skett är inget brott. Det är ett dumt påhitt, säger Robert Loeffel, presschef på polismyndigheten region syd.

Vildsvinshuvud på bensinmack

Det var inte bara rådjuret som råkade illa ut i Lammhult. Senare under nyårsdagen hittades ett vildsvinshuvud ovanpå en bensinmack inne i den lilla småländska orten som annars är mest känd för isterband och möbler.

– Där var det förbi en polispatrull och avlägsnade det från platsen, men ingen anmälan upprättades.

Dum fråga kanske, men jag ställer den ändå. Finns det någon koppling?

– Nej, det kan vi nog inte säga. Jag vågar inte säga det. Vi vet ju inte alls vad det handlar om.

Beklämd markägare

Händelserna har av lättförståeliga skäl skapat uppmärksamhet i Lammhult och John Carlsson förstår inte hur någon kan få för sig att fira in det nya året på ett så makabert sätt.

– Man blir ju beklämd att människor bär sig åt så här. De är ju empatistörda tycker man. Det är tråkigt att det är så. Att det finns människor som gör så här.

Följ ämnen i artikeln