Forskare har lyckats odla kaffe i labb

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-01-16

Genom att odla kaffe i labbmiljö vill finländska forskare göra drycken mer etisk och klimatvänlig.

– Den globala kaffeindustrin är förknippad med många problem och vi hoppas att detta kan vara en del av lösningen på ett mer hållbart kaffe, säger forskaren Heiko Rischer.

I stället för bönor som odlas, skördas, rostas och mals har en grupp forskare vid forskningsinstitutet VTT i Finland odlat en slags cellmassa som motsvarar kaffe. Efter att ha torkat och rostat den har de också lyckats få sina första koppar kaffe.

– Testpersonerna gav det godkänt. Än så länge finns kaffet bara för provsmakning och klunkarna spottas ut. Eftersom det inte är ett godkänt livsmedel än får man inte svälja det, säger Heiko Richer, forskare inom bioteknologi och som lett arbetet.

För att producera labbkaffet har forskarna odlat celler från vanliga kaffebönor. Cellerna har legat i en lösning med socker, mineraler och tillväxtfaktorer för att växa. Efter några veckor har de bildat en slags massa som sedan torkas till något som Heiko Rischer beskriver som ett beigt pulver. Pulvret har sedan rostats i ugnen och liknar då ett vanligt kaffepulver.

Resultaten av försöken har publicerats i tidskriften Journal of Agriculture and Food Chemistry. Men enligt Heiko Rischer kommer det att ta tid innan labbodlat kaffe finns på butikshyllan. Det behövs många fler försök och investerare för att kunna skala upp produktionen. Dessutom behöver kaffet godkännas av EU:s livsmedelsmyndighet för att kunna säljas som livsmedel.

Men eftersom den traditionella kaffeodlingen har så många utmaningar hoppas Heiko Rischer att det finns en framtid för det nya kaffet. Han pekar på att klimatförändringarna bara är en.

– En stor del av kaffeproduktionen och transporten är dessutom beroende av fossila bränslen och det finns många etiska problem kring allt från arbetsförhållanden till markfrågor. Med labbodlat kaffe minskar klimatpåverkan betydligt samtidigt som det går att kontrollera tillverkningen på ett helt annat sätt, säger han.

Ett stort aber är att labbkaffet inte alls innehåller samma mängder koffein som vanligt kaffe. Men det kan justeras framöver enligt forskarna.

Följ ämnen i artikeln