”IS-häxan” delade bilder på döda kroppar – döms för krigsförbrytelse

Publicerad 2023-03-29

Den 35-åriga kvinnan delade bilder på döda och lemlästade kroppar i Syrien på sociala medier.

Bland annat från rondellen Al-Naim – platsen i centrala Raqqa där IS genomförde offentliga avrättningar.

Nu döms hon till tre månaders fängelse för krigsförbrytelse vid Göteborgs tingsrätt.

På sociala medier publicerade kvinnan även bilder med vapen.

Vintern 2012 reste en 35-årig kvinna från Västsverige ner till kriget i Syrien. Enligt henne själv skulle hon bara ner på ett kortare besök för att hälsa på sin bror, men hon skulle komma att bli kvar i fem år.

I förhör säger hon själv att hon stannade för att hon blev drabbad av situationen på plats. Hon ville ”hjälpa de civila syrierna”.

Enligt domen kom hon i stället bli en del av terrorsekten IS.

Enligt 35-åringen själv berodde det på att hon var en del av den mindre gruppen Jaish Al Muhajireen, som på order av IS blev en del av organisationen. Kvinnan hävdar själv att hon inte hade något annat val än att bli en del av Islamiska staten.

På plats i Syrien gifte hon sig med en man, som efter en kort tid dog i strid. Några månader senare födde kvinnan deras barn.

Fem år senare reste kvinnan hem till Västsverige, där hon åtalades. Väl hemma i Sverige kallade hon sig för häxa på sociala medier och försörjde sig delvis genom att sälja förbannelser på internet.

Utan någon tidigare erfarenhet eller kunskap drev kvinnan under en tid ett apotek i Syrien.

Delade bilder med döda kroppar

Nu döms kvinnan för krigsförbrytelse, för att ha laddat upp bilder med döda och skändade kroppar i Islamiska statens dåvarande huvudstad Raqqa 2014. Bilderna ska ha tagits vid Al-Naim rondellen. En plats som kort efter att staden intogs av IS blev den centrala platsen för avrättningar och skändningar.

Bilderna är tagna med kvinnans mobil, och tingsrätten menar att det är mycket som talar för att det är kvinnan som poserar på bilderna, men att det inte går att styrka då ansiktet inte syns. Om det inte är kvinnan på bilderna, menar tingsrätten att det är troligt att det är hon som tagit bilderna.

På Facebook laddade kvinnan upp en bild där hon poserar framför ett staket, där ett avhugget huvud synd i bakgrunden. I en kommentar till bilden skriver kvinnan att det är ”Bashars män”, med hänvisning till att de skulle ha varit soldater i den syriske presidenten Bashar al-Assad armé.

I förhör säger kvinnan att det är hon som skrivit kommentarerna, men att hon var hjärntvättad och ångrar det.

Hon döms även för hot mot tjänsteman och grovt förtal, då hon hotat och hängt ut socialarbetare.

Tingsrätten menar att straffvärdet för krigsförbrytelserna uppgår till tre månaders fängelse. Gällande hot mot tjänsteman och grovt förtal, anser rätten att straffvärdet uppgår till en månads fängelse. I den samlade bedömningen från tingsrätten kommer man fram till att straffvärdet bestäms till tre månaders fängelse.

”Hennes agerande att lägga upp bilder på de lemlästade soldaterna, tillsammans med nedsättande kommentarer om dessa, ligger helt i linje med den propaganda som ISIS använt sig av”, skriver tingsrätten i domen.

På plats i Syrien lärde kvinnan andra kvinnor att hantera vapen.

Vapentränade andra kvinnor

Kvinnan menar att hon aldrig sett någon avrättning och att hennes mål var att ”hjälpa de civila syrierna”.

Under en period drev kvinnan även ett apotek i Syrien, utan att ha någon tidigare kunskap eller erfarenhet. Där menar hon att hon sålt och delat ut mediciner till behövande.

– Jag blev nästan läkare, säger kvinnan i förhör.

Hon medger även att hon lärt sig att använda vapen. Efter att hon själv lärt sig, tränade hon andra kvinnor att använda vapen och skjuta.

– Sen har man skjutit lite, tränat sig lite. Det är ingen stor grej alltså, säger kvinnan i förhör.

I ett inlägg på sociala medier 2014 uppmanade hon även andra människor att resa ner till Syrien. ”Packa era väskor och kom”, skrev kvinnan på sin Facebook.

Kvinnan döms till tre månaders fängelse för krigsförbrytelse vid Göteborgs tingsrätt.

LÄS VIDARE