Rektorn hjälpte far och bror att leta efter heders­utsatt flicka

Anklagas för att ha infört hemligt bönerum – tonårstjej tvingas nu leva gömd: ”Har fått sitt liv förstört”

Uppdaterad 2024-03-26 | Publicerad 2024-03-23

Utåt sett var det en vanligt gymnasieskola på en ansedd adress mitt i Stockholm.

Men i hemlighet införde rektorn ett låst bönerum och hjälpte en familj att leta efter sin dotter, som flytt undan hot om hedersvåld.

”Ditt jobb var att skydda mig och du misslyckades”, skriver flickan i ett brev till rektorn, från sitt skyddade boende.

En aprildag 2023 blir en 16-årig elev inkallad till rektorns rum, på gymnasie­skolan Arena Academy i Stockholm. Där på det pampiga kontoret, med dörren stängd, konfronteras hon av skolans ledning: rektorn och hans närmsta förtrogna, den biträdande rektorn.

De två männen har fått veta att 16-åringen har testat röka hasch tillsammans med några kompisar, en kväll efter skoltid.

Nu har rektorerna ringt till hennes föräldrar och berättat allt.

”Är du inte muslim? Skäms du inte”, skäller en av rektorerna, minns flickan. Hennes berättelse har bekräftats av vänner och lärare på skolan och återgetts i mail och intervjuer med Skolinspektionen.

I efterhand har personal på skolan beskrivit för myndigheten hur eleven utsattes för ”ett brutalt förhör” i kontors­rummet.

Rektorerna säger där åt flickan att hon har syndat mot islam. Och att hon ska gå hem, trots att 16-åringen förklarar att hon är rädd för vad hennes familj ska göra med henne nu, då de är noga med hennes rykte.

Flickan börjar skaka okontrollerat, gråta och får svårt att andas. Hon ber rektorerna att ringa föräldrarna och ta tillbaka allt, säga att droghistorien inte är sann.

”Gör inte detta mot mig”, bönar hon. Men de lyssnar inte.

Hon har haft en svår uppväxt i sin stränga, religiösa familj.

”Mina föräldrar bryr sig bara om heder, inte om mig”, berättar hon i ett brev som Aftonbladet tagit del av.

Redan på grundskolan har föräldrarna, enligt flickan, sett till att hon blir bevakad i korridorerna på Internationella Engelska Skolan där hon då går, så att hon inte pratar med främmande killar.

Broderns bil står ofta på vakt utanför skolan. Föräldrarna raderar hennes sociala medier och tar ifrån henne mobiltelefonen. Inte ens duscha får hon göra så länge hon vill. Enligt flickan slår föräldrarna både henne och hennes lillasyster för att de ska berätta vilka personer hon har kontakt med.

Men det 16-åringen fasar för mest är inte misshandeln, utan att de ska hindra henne från att att gå till skolan. Den är hennes livlina. Vägen ut.

”Att bli slagen är inte det värsta, utan det är de långtgående konsekvenserna. Om jag inte får plugga så blir jag beroende av dem för resten av mitt liv”, berättar hon senare för Skolinspektionen.

Brodern behandlas på ett helt annat sätt, menar hon.

”Det är annorlunda för att jag är en flicka. Ryktet är viktigare för flickor. Jag är bara på skolan och hemma och får inte vara ensam på mitt rum ens”.

Efter förhöret på rektorns rum bestämmer 16-åringen sig till slut för att fly.

Hon stänger av gps:en på mobilen, så att föräldrarna inte ska hitta henne. Den natten sover hon över hos en kompis som följer med henne till socialtjänsten dagen därpå.

Där reagerar man direkt. Hon tas till ett skyddat boende. Och hon kommer inte tillbaka.

Händelserna våren 2023 leder till att 16-åringen tvingas lämna sin lillasyster, sina vänner och hela sitt liv.

De är också en bidragande orsak till att hennes skola Arena Academy nu kan tvingas stänga igen.

I beslutet från Skolinspektionen nyligen, om att dra in tillståndet för ägarbolaget Edinit AB, beskrivs hur hedersfallet och rektorernas beteende stridit mot skolans värdegrund och utgjort en allvarlig risk för eleverna.

Det ska visa sig att Arena Academy inte varit den skola som den verkat vara.

När Skolinspektionen får larm från 16-åringen, hennes kompisar samt personal om att något inte står rätt till, gör de oanmälda besök på skolan, senvåren 2023.

I intervjuer och andra handlingar från myndigheten framträder en bild av en skola som på ytan är en vanlig, sekulär gymnasieskola i Vasastaden i centrala Stockholm.

Men bakom fasaden har skolan förändrats.

Rektorn har till exempel infört ett hemligt bönerum.

Det är låst, och bara utvalda muslimska elever har fått tillgång till nyckeln. Lärare vittnar för Skolinspektionen om att elever börjat försvinna från lektionerna, för att istället gå till bönerummet. Flickor och pojkar går inte in där tillsammans, könsuppdelningen är strikt. Rummet används inte heller av elever med annan tro.

Dess existens når en del ryktesvägen.

”Det har hemlighållits. Ingen i personalen har informerats om det. Elever kommer och låser in sig i ett rum”, berättar personal för Skolinspektionen.

Själva vet lärarna inte om vad som pågår i rummet, eftersom de inte släpps in.

”Lärarna har inte tillgång till rummet och de vet inte vad som sägs där och vilken form av religion som utövas där”, enligt intervjuerna.

Där berättar personal även om hur främmande imamer kommer och går på skolan.

I klassrum finns porträtt på författare – men bara manliga, något som svensklärarna protesterat mot.

En av rektorerna har enligt lärare kallat hbtq-utställningen Ecce Homo för ”äcklig” och uttryckt sympati för Åke Green, pingstpastorn som uttalat sig hatiskt om homosexualitet.

Tidigare har skolan varit blandad med en internationell atmosfär, och arbetat framgångsrikt med integration.

Nu blir den alltmer segregerad.

”Det är uppenbart att de erbjuder skolorna till muslimska familjer som vill undvika kontakt med det svenska samhället”, säger en av de anställda till Skolinspektionen.

Kvinnliga lärare behandlas annorlunda av ledningen än de manliga, berättar personal.

En lärare misstänker att det pågår mer, bakom kulisserna. Att flickor på skolan kontrolleras av ledningen, på uppdrag av djupt troende föräldrar:

”Det finns något som försiggår under och vid sidan om som har med skolan att göra, men som vi lärare inte ser”.

En flicka slutar till exempel plötsligt dyka upp i skolan. Hennes vänner är oroliga. Det visar sig att hon i månader hållits instängd i ett rum hemma, som straff för att ha brutit mot familjens regler. ”Hon hade inte sett solen på månader”, berättar en av vännerna. för Skolinspektionen.

I samråd med familjen bestämmer rektorn att flickan ska komma tillbaka till skolan, men att hon ska tvingas gå om ett år. Trots protester från lärarna, som menar att föräldrarna på så vis vill se till att hon slutar umgås med sina kompisar.

”Skolan ska vara en trygg plats för eleverna och det blir det inte om hon isoleras från sina vänner", säger personal när Skolinspektionen gör sitt oanmälda besök.

En lärare på Arena Academy förklarar att det finns familjer som valt skolan just för att de känner rektorn och vet att döttrarna kommer hållas under uppsikt och vaktas.

”Det här med flickorna är en del av det här. De erbjuder inte bara betyg och skola utan även ett kulturellt och religiöst mervärde”.

Några dagar efter att den 16-åriga flickan omhändertas av socialtjänsten och placeras i skyddat boende dyker hennes pappa och bror på Arena Academy.

De letar efter henne. Hon har varit spårlöst försvunnen i över ett dygn.

Men istället för att bli portade från skolan, hjälper rektorn dem, enligt flera av varandra oberoende vittnesmål i Skolinspektionens protokoll.

Han låter familjen söka upp flickans kompisar i korridorerna. Lämnar ut hennes vänners telefonnummer till brodern och låter familje­medlemmarna sitta i enrum och förhöra eleverna,

En av 16-åringens vänner anmäler sedan till Skol­inspektionen, och avslöjar hur rektorn, pappan och brodern ställt pressande frågor om var flickan gömmer sig.

”Jag låtsas som att jag inte vet någonting”, skriver kompisen i sin anmälan.

Personal bekräftar senare för myndigheten hur det gått till.

”Det normala hade varit att säga ’hjälp mig att få ut pappan och brodern som jagar en elev, vi måste ringa polisen, eleven är i fara’” , säger en i personalen.

”Rektorn lät dem få fri lejd att gå runt på skolan och prata med hennes kompisar för att ta reda på var hon var”, berättar en annan.

Underskrivet av fem anonyma anställda skickas även ett brev till Skolinspektionen, om det allvarliga som hänt på Arena Academy.

De menar där att rektorerna försatt den hedersutsatta eleven i livsfara.

”Det handlar alltså om en 16-årig flicka som fått sitt liv helt förstört och inte kan återvända hem eller ha någon kontakt med sin familj och som får leva med en rädsla för att bli hittad resten av sitt liv, allt detta på grund av ledningens agerande”.

Både rektorn och den biträdande rektorn stängdes av från sina tjänster när fallet uppdagades, och fick efter Skolinspektionens utredning sparken från skolan.

Det hade då gått tre månader sedan den 16-åriga flickan tvingades gå under jorden, byta identitet och liv.

Rektorn ska enligt uppgifter till Aftonbladet under tiden försökt förmå elever att höra av sig till myndigheterna och ge en annan bild av honom.

Han ska även ha försökt luska i vilka som gjort anonyma anmälningar till Skolinspektionen. I sms skriver rektorn:

Rektorn, som nu inte längre arbetar på skolan, har valt att svara på Aftonbladets frågor skriftligt. Han har en helt annan bild av det som hänt på skolan och säger att han inte förstod att 16-åringen levde i en utsatt hemmasituation när han släppte in fadern och brodern på skolan.

”Om jag hade vetat att eleven hade det så dåligt hemma, skulle jag helt visst agerat annorlunda. Men det är lätt att vara efterklok med facit i hand”, skriver han.

Rektorn menar också att kritiken som riktas mot honom i Skolinspektionens utredning bygger på åsikter från ett fåtal lärare som enligt rektorn sprider lögner och konspirationsteorier på grund av andra konflikter på skolan. Läs hela hans version här.

I ett brev till rektorn skriver 16-åringen, som i dag tvingas leva med skyddad identitet på annan ort:

”Jag var extremt tydlig med att mitt liv var i fara om jag skulle gå hem. Du sa att jag skulle gå hem ändå.

Ditt jobb var att skydda mig och du misslyckades.

Din skolas rykte betydde mer än säkerheten för eleverna, eller hur?”

 
Fotnot: Artikeln bygger på mail, intervjuer med källor och handlingar från Skol­inspektionen. Myndigheten har även gjort en oros­anmälan för flickans lillasyster 

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET