Forskarnas nya rön: Så maler du kaffet bäst

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2023-12-25

Vill du toppa kaffet? Sätt till en skvätt vatten. Arkivbild.

Om du är kaffenörd och funderar över hur du bäst ska mala ditt kaffe kan du pusta ut. Nu finns det vetenskapliga bevis för hur du ska göra det för att få den bästa smaken.

När kaffebönor mals uppstår statisk elektricitet som får kaffepartiklarna att klumpa ihop sig och dessutom fastna i kaffekvarnen. Summan blir kaffepulver som går till spillo och som dessutom är svårt att städa bort – ett välbekant problem inom kaffeindustrin.

Nu har forskare vid Portland State University upptäckt att man genom att tillsätta en liten skvätt vatten till kaffebönorna innan de mals, kan minska den statiska elektriciteten. Det gjorde att mindre kaffe gick om intet.

Fylligare smak

Som en bonus fick espresson en mer intensiv och fylligare smak med vattenskvätten, enligt studien som publiceras i tidskriften Matter.

I studien har forskarna också jämfört olika bönor och bönor med olika rostningar. För att göra det kopplade materialkemisterna in en vulkanexpert - en vulkanolog. Den elektricitet som uppstår när kaffet mals liknar nämligen den som uppstår vid ett vulkanutbrott.

Det visade sig att bönornas ursprungsland inte påverkade utfallet. Däremot påverkade rostningen, bönornas färg och hur mycket fukt bönorna innehöll utfallet. Forskarna testade sedan att tillsätta vatten vid malningen och konstaterade att när de använde kaffe som malts med vatten blev espresson starkare och fick en mer intensiv smak.

”Som ett skämt”

“Det låter lite som ett skämt - en kaffeexpert och en vulkanexpert gick in på en bar och kom ut med en forskningsartikel”, säger Joshua Méndez Harper, en av forskarna, i en presskommentar, och tillägger att han tror på att forskare från olika områden behöver samarbeta mer med varandra.

Även om forskarna bara testat espresso tror de att samma sak gäller för bryggkaffe. Däremot tror de inte att effekten blir densamma för den som använder en så kallad pressobryggare där det malda kaffet är i kontakt med vattnet så pass länge som det är där.

Den nyvunna kunskapen hjälper inte bara malande kaffeälskare utan kan innebära stora besparingar för kaffeindustrin. Att tillföra vatten kan minska svinnet i en industri som bara i USA är värderad till 340 miljarder dollar.

Följ ämnen i artikeln