Högeroppositionen kräver satsning på kärnkraft: ”Sätter ner foten”

Publicerad 2022-02-07

Högerledarna kräver nu att Sverige ska satsa på kärnkraft.

I framtiden vill de kunna bygga reaktorer på fler platser i landet, för att sänka elpriserna och satsa på fossilfri energi.

”Kärnkraft är det enda alternativet”, skriver partiledarna.

Nu går Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ut gemensamt och kräver Sverige satsar på kärnkraft.

Det skriver samtliga fyra partiledare i en debattartikel i SvD.

Enligt högerledarna kan kärnkraften spela en nyckelroll för att Sverige ska klara klimatomställningen, samtidigt som den svenska elen ska ligga på ett rimligt pris.

”De svenska hushållen kämpar just nu med extremt höga elpriser. Människor vittnar om att de inte vågar ha normal rumstemperatur av rädsla för kostnaden. Andra tvingas ta banklån när elräkningen har mång­dubblats. Den oroande utvecklingen hotar också svenska jobb”, skriver de.

Vill satsa på kärnkraft i gemensam budget

Fyra decennier har gått sedan Sverige röstade om kärnkraft. Nu har kärnkraften än en gång kommit att bli en av de största valfrågorna, och högerpartierna vill satsa fullt ut i en gemensam budget.

Skenande elpriser och en oro för elförsörjning när allt fler verksamheter ska bli eldrivna är några av argumenten som ligger bakom högerns förslag. Samtidigt skyller de den nuvarande situationen, med dagens elpriser, på Socialdemokraterna och Miljöpartiets politik, som de menar har varit bakåtsträvande.

”Socialdemokraterna och Miljöpartiet har lagt ned kärnkraftsreaktorer utan en plan för hur de ska ersättas”, skriver de i debattartikeln.

De skriver också att det inte är hållbart att energitillgången styrs av vädret, som av vind- och vattenkraft, och de menar att det kommer drabba de svenska hushållen och företagen negativ.

Enligt högerledarna kan kärnkraften spela en nyckelroll för att Sverige ska klara klimatomställningen.

Kristersson: Vi står inför ett vägskäl

Partiledarna tycker också att Sveriges mål om 100 procent förnybar elproduktion till 2040 ska ersättas med ett mål om fossilfri energi, där kärnkraften ska spela en viktig roll.

För att nå dit bör Sverige avskaffa förbudet mot att bygga nya reaktorer på andra platser än de befintliga kärnkraftverken, menar partiledarna också.

En blocköverskridande energiöverenskommelse om kärnkraften kommer däremot inte på fråga. Partierna vill driva igenom politiken på egen hand om de vinner makten efter nästa val, enligt Ulf Kristersson (M).

– En energiöverenskommelse som inte tar ställning till kärnkraften är ju helt meningslös. Vi sätter nu ner foten och säger att vi står inför ett vägskäl, säger Kristersson till Sveriges Radio Ekot, efter publiceringen av debattartikeln.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Som medlem får du svara på undersökningar där resultaten används för att spegla svenska folkets åsikter om exempelvis varumärken, samhällsfrågor och politik. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln