Brobygge har rasat över järnväg – flera skadade

Publicerad 2017-07-13

Bygget av bron över järnvägen i Ludvika har kollapsat.

Tolv är skadade – sex av dem allvarligt.

– Det mullrade till rejält, som att det var ett stort lass grus som lastades ur, säger ett vittne.

Tipsa | Vet du mer? Kontakta
oss!

LIVERAPPORTERING: Senaste nytt om raset

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Bygget av bron vid Kajvägen i Ludvika rasade plötsligt medan arbetarna fanns på plats. Vittnen berättar att flera människor ska ha skadats.

– Vi var 100 meter bort och hörde hur det mullrade till rejält och när vi kom hit såg vi att allt rasat, säger vittnet.

Han berättar att de sett byggnadsarbetare krypa fram ur rasmassorna.

– Några har också kunnat gå ut därifrån, vi har sett några som kommit gående med blod i ansiktet.

Ett annat vittne berättar att den gamla bron över järnvägen rivits och att det är bygget av den nya bron som drabbats av raset.

– Nu har det rasat hela allting, säger vittnet.

– Det ser inte bra ut.

6 allvarligt skadade

Polisen uppger att det är byggställning runt bron som kollapsat och det befaras att människor har kommit till skada. Flera resurser från räddningstjänsten, sju ambulanser och två helikoptrar har larmats till platsen enligt DT.

– Man pratar om 10–12 personer som allvarligt skadade och ett mindre antal personer som är lindrigt skadade, säger Stefan Wickberg, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen, inledningsvis.

– Först på plats var ambulanshelikopter vid 14.44. Vi har själva ett tiotal enheter på plats, säger Wickberg.

Förda till sjukhus i helikopter

Enligt landstinget Dalarnas presskommuniké rör det sig om 12 personer som skadats, varav 6 allvarligt. Det handlar om kross-, klämskador och trauma skriver landstinget.

Två personer har förts till Ludvika lasarett och en skadad har förts med helikopter till Universitetssjukhuset i Örebro. Övriga kommer att föras till Falu lasarett.

Vid 19-tiden på torsdagkvällen informerade landstinget om att ingen av de skadade ska ha livshotande skador.

Händelsen klassas som allvarlig och Falu lasarett är satt i förstärkningsläge. Regional sjukvårdsledning är inkallad. Även Röda Korset ser över vad de kan hjälpa till med i och med olyckan.

Räddningsinsatsen avslutad

Vid 16.45 har personal på plats vid raset börjat avsluta räddningsinsatsen, uppger Fredrik Bjelke vid räddningstjänsten för DT. Nu ska de samlas på stationen för att gå igenom olyckan.

Ingen information om orsak till olyckan

Polisen har i nuläget ingen information om vad som orsakat olyckan. Inte heller entreprenören för projektet kan i nuläget säga något om orsaken.

– Olyckan har skett under gjutning av en ny bro, exakt varför vet vi inte i ett sådant här tidigt skede, säger Edvard Lind, presschef på Skanska.

– I nuläget fokuserar vi på att ta hand om dem som varit inblandade i den här olyckan.

Enligt Skanska ska ett 20-tal arbetare ha funnits på plats vid bygget när det rasade.

Den nya bron över järnvägen skulle ha stått klar i höst, uppger Skanska.

Stoppet orsakar störningar för tåg från Hallsberg och Örebro till Borlänge och Gävle samt Hallsberg och Örebro till Fagersta och Västerås i båda riktningar uppger Trafikverket i ett pressmeddelande.

Texten uppdateras

Följ ämnen i artikeln