’Vi firar när vi slutar dö’

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2017-08-05

Transförsvaret sätter press på Sveriges politiker.

Regeringen har till den 20 november på sig att möta deras krav.

–  Vårt budskap under ­Pride är att vi firar när vi slutar dö, säger Mia ­Mulder, ordförande.

Reducerade väntetider i vården, avskaffa juridisk könstillhörighet och transvård i hela landet.

Det är några av de 13 krav som Transförsvaret bär med sig till regeringen i Pride­paraden i dag.

Kravlistan presenterades förra hösten. Men trots upprepade försök har Transförsvaret mötts med tystnad från Sveriges ­ledande politiker. 

’Uppfyller inga krav’

–  Inget krav har egentligen uppfyllts. Vi måste ­sluta acceptera tomma löften. Det räcker inte. Regeringen måste släppa ett manifest kring hur de tänker jobba för hbtq-personer. Vi behöver mer politisk handling och fler konsekvenser för icke-handling. Vi hbtq-­personer finns hela året, ­inte bara under Pride, säger Mia Mulder, ordförande.

’Förlorat många’

Hur upplever ni regeringens hbtq-politik?

–  Finns det en? De säger saker, men det händer ingenting.

–  Vårt budskap under ­Pride är att vi firar när vi ­slutar dö. Det är vad vi ­kommer bära med oss i tåget. Vi har förlorat många transpersoner i år, som ­känner sig övergivna av samhället och av Pride. Vårt primära mål är att rädda liv. Och vi kommer inte att stoppa vid någon social gräns för att nå det målet.

Vill se politik

Samtidigt som Pride har blivit en allt större folkfest, och en plats där företag ser sin chans att delta, har den politiska aktiviteten försvunnit, menar Mia Mulder. Hon, liksom medlemmarna i organisationen, vill se att Pride tar ett större politiskt ansvar för hbtq-personers rättigheter.

–  Jag känner mig personligen rätt övergiven av ­Pride. Att de inte tar någon politisk ställning. Och att de låter till exempel KD, som var emot avskaffandet av tvångssteriliseringen av transpersoner, gå med
i tåget. Partiet har jobbat emot väldigt många transfrågor, säger Mia Mulder.

–  Pride, som det är nu, är inte politiskt för fem öre. Det ger ett socialt stöd till hbtq-personer och det är bra, men när man ­skiftar till att göra Pride till en ”god stämning”-grej i stället för något politiskt så försvinner ­betydelsen. 

’Transpersoner dör’

Varför är det viktigt att inte glömma den politiska aspekten?

–  För att många transpersoner fortfarande faller undan och dör. Många hbtq-personer känner sig fortfarande övergivna av samhället. Och om vi bara fokuserar på firandet, i stället för att lämna festen bakom oss, så kommer vi fortsätta ­fira – men omständigheterna, som leder till varför Pride behövs, finns kvar och förändras inte.

Förra året genomförde Transförsvaret en ockupation av Social­styrelsen. De är beredda att ta till lika tydliga aktioner om de inte ser en förändring.

–  Vi måste ställa krav på politikerna att göra ­någonting av den informationen de har och får. Transpersoner dör fortfarande, säger Mia Mulder.