M-toppens kritik mot hemliga rådet: ”Gäller rikets säkerhet”

Publicerad 2017-07-28

Det är okänt hur många gånger regeringens säkerhetspolitiska råd träffades utan att tala om it-skandalen på Transportstyrelsen.

Moderaten Hans Wallmark har tidigare KU-anmält Löfven för bristen på insyn.

–  Det gäller rikets säkerhet. Det är det som gör det så oerhört allvarligt, säger Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson.

Igår fick två ministrar lämna regeringen.

Inrikesminister Anders Ygeman hade känt till it-läckaget på Transportstyrelsen i nästan ett år utan att rapportera till Stefan Löfven eller den ansvariga ministern Anna Johansson.

Ödet för försvarsminister Peter Hultqvist är fortfarande ovisst.

Misstroendeförklaringen mot honom från Alliansen står fast, enligt samma grunder som mot Anders Ygeman. Ingen av dem hade lyft frågan i regeringens säkerhetspolitiska råd.

– Den här säkerhetsutmaningen borde ha varit en given fråga att ta upp, säger Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitiske talesperson.

Löfven KU-anmäldes 2016

Vad som diskuteras i regeringens säkerhetspolitiska råd och när de träffas är hemligt.

I rådet samlas Sveriges statsminister, utrikesminister, försvarsminister, inrikesminister och vice statsminister för att diskutera frågor som rör landets säkerhet.

Att Stefan Löfven vägrat lämna ut anteckningar från mötena KU-anmäldes han för i januari 2016 – av just Hans Wallmark.

–  Jag menade att det finns en fara i att det här flyger under radarn, vilket vi kan se följderna av nu. Det är väldigt allvarligt att oppositionen och svenska folket inte får veta någonting om vad som sagts på mötena, när de hade kunskap om händelserna på Transportstyrelsen och vad det vidtogs för åtgärder, säger Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson för Moderaterna.

När frågan prövades i KU under våren 2016 fick Stefan Löfven ingen kritik.

– Man kom fram till att det inte fanns en skyldighet att dokumentera säkerhetspolitiska rådets möten, säger Andreas Norlén (m), ordförande för Konstitutionsutskottet.

S: Det är inte offentligt

När Aftonbladet försöker begära ut information om mötena är svaret från regeringskansliet att det inte finns några sådana allmänna handlingar.

Det går heller inte att få veta hur ofta som det säkerhetspolitiska rådet träffas.

– Hur ofta säkerhetspolitiska rådet träffas är inte offentligt, skriver Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven, i en kommentar till Aftonbladet.

I övrigt lämnar regeringen ingen kommentar till kritiken från Hans Wallmark.

”Haft ett femtontal tillfällen på sig”

När Stefan Löfven och Hans Wallmark möttes i en riksdagsdebatt i mars 2015 sade Löfven att det fördes ”minnesanteckningar” under mötena och att han tänkte se till att riksdagen gavs möjlighet till insyn i rådets verksamhet, skriver SvD.

Men inget hände.

I riksdagsdebatten sade Löfven att det säkerhetspolitiska rådet träffades en gång i månaden.

– Om vi antar att varit på det sättet har man haft ett femtontal tillfällen på sig. Att då inte lyfta en sån här allvarlig säkerhetsutmaning är extraordinärt, säger Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson för Moderaterna.

Hultqvist: ”Lätt att vara efterklok”

I morse fick försvarsminister Peter Hultqvist upprepade frågor i Sveriges radios P1-morgon om varför han inte tog upp frågan om it-läckorna på Transportstyrelsen när rådet träffades.

– Man kan alltid vara efterklok i de här sammanhangen, säger Peter Hultqvist till SR.

– Det kan man naturligtvis säga, att det här kanske borde ha diskuterats i olika sammanhang. Men det statsministern nu har sagt är att vi ska se över informationsrutinerna i regeringskansliet för att kvalitetssäkra att information når fram. I det här fallet så har det ju klickat, eftersom det allt för sent nådde statsministern, säger Peter Hultqvist till SR.

”Gäller rikets säkerhet”

Hans Wallmark tycker att bristen på insyn i det säkerhetspolitiska rådet gör det svårt för allmänheten och oppositionen att granska regeringen.

– Att det gäller rikets säkerhet är ju det som gör det så oerhört djupt och så oerhört laddat, säger Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson för Moderaterna.

– Om inte det här hade kommit fram i media, hade regeringen tänkt berätta någonting eller hade allting fortsatt som vanligt? säger Hans Wallmark.