Kungen om att lämna över tronen: ”Fråga Gud”

Se intervjun som hovets informationschef försöker avbryta

Publicerad 2017-07-15

Kungen är stolt över dottern Victoria – så stolt att armarna knappt räcker till när han ska visa.

Men han har ingen brådska att lämna över tronen.

– Det får jag fråga Gud, säger kungen när Aftonbladet frågar om hans framtidsplaner.

Solidens trädgård badade i sol när kungafamiljen tog emot de tusentals människor som ville gratulera kronprinsessan. Hela kungafamiljen hade matchande kläder i somrigt ljusblått – förutom Daniel som var klädd i beige kavaj och blå byxor.

Kungen och drottningen gick några meter före kronprinsessan och prins Daniel. De tog sig god tid att prata med alla som hade kommit för att träffa kronprinsessan.

När drottningen hörde att några besökare talade tyska växlade hon snabbt över.

”Det här är jättetrevligt”

Kungen var på skojfriskt humör och använde hela kroppen när han svarade på frågor.

När Aftonbladets reporter frågade hur stolt han var över sin dotter slog han ut armarna och sträckte dem så långt det gick.

Vad är det bästa med det här?

– Det här är jättetrevligt. Det är roligt att se att hon är så uppskattad, vår dotter. Inte bara i dag utan under hela året och under åren, säger kungen.

Kan du säga tre saker om Victoria som är bra?

– Nej, det tänker jag inte göra, svarar kungen kort.

”Det får du fråga Gud”

Men trots att han är nöjd och stolt över Victorias arbete så har kungen inga planer på att abdikera. Det svarar han på – trots att informationschefen Margareta Thorgrens försöker avbryta intervjun.

När tror du att det är dags för dig att lämna över?

– När jag lämnar över? Det får jag fråga Gud i så fall när jag lägger mig...

Jag menar till Victoria?

– Då får jag fråga Gud när jag dör.

Du håller i så länge alltså?

– Ja, jag försöker, jag försöker.

Firades i dagarna två

Kronprinsessan Victorias 40-årsdag började firas i Stockholm i går med gudstjänst ii Slottskyrkan. Därefter gick kungafamiljen med gäster vidare till Logården på slottet där presenter överlämnades.

Bland annat lämnade talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven ett kryddställ i 18 karats silver och svenskt rödguld.

Därefter kom högvakten och hämtade kronprinsessan för kortege genom Stockholm med stopp vid hovstallarna. Därefter åkte familjen vidare till Öland och kvällen firades på Borgholms IP.

I dag på lördagen mötte hon allmänhetens gratulationer vid Solliden och i kväll kommer hon fira vidare men med en privat tillställning.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.