Polischefen i Göteborg: Riv jihadisternas pass

Publicerad 2017-07-31

Efter upprepade terrordåd i Storbritannien har över 150 jihadister fråntagits sina brittiska medborgarskap och förbjudits att återvända.

Nu har även svensk polis börjat titta på den brittiska terrormodellen.

– Om terrorattackerna fortsätter så är min bild att Sverige kommer vidta samma åtgärder som i Storbritannien, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg till Göteborgs-Posten.

Efter ett flertal terrordåd i Storbritannien det senaste året har insatserna för att bekämpa terrorism ökat dramatiskt i landet.

Bara i år har 40 terrormisstänkta brittiska personers pass har rivits itu, sett till att antalet så kallade ”ordrar om berövande av medborgarskap” var 152 stycken från 2011 och fram till nu uppger brittiska The Times.

Merparten fråntogs sina medborgarskap efter attacken på Westminster Bridge i mars då gärningsmannen Khalid Masood dödade fyra personer.

Samtliga personer som fråntagits sitt brittiska pass har enligt The Times haft dubbla medborgarskap vilket möjliggör att man kan frånta ett, då man inte får riva ett pass om det innebär att en misstänkt blir statslös.

Svensk polis är inspirerad

Och nu har även svensk polis börjar titta på den brittiska ”terror-modellen” och säger sig vara inspirerade av att prova samma sak här.

– Vi har ”bara” haft en terrorattack i år, men mycket har förändrats sen dess här. Jag tror inte att det är långt kvar tills vi kan plocka bort såväl medborgarskap som uppehållstillstånd från personer som försöker krossa den liberala demokratin vi har här i Västeuropa, säger polischefen i Storgöteborg, Erik Nord i en intervju med Göteborgs-Posten.

”Tidigare otänkbarheter – nu verklighet”

Han menar att utvecklingen i Sverige är ohållbar och att den brittiska modell åtminstone bör diskuteras inför framtida oväntade händelser.

– Saker som var otänkbara tidigare är numera verklighet. Utvecklingen sker i takt med att läget förändras, säger Nord till tidningen, och tar exemplet med att förstärkningsvapen idag används i den dagliga tjänsten.

– Hade jag föreslagit det för några år sen hade man sagt att jag överdrev och gick för långt. Om terrorattentaten fortsätter att riktas mot oss i Västeuropa så kommer fler fundera på att göra som England.

Men för att något liknande skulle kunna göras i Sverige skulle väldigt mycket mer resurser krävas av polisen, som nyligen tilldelats 400 miljoner kronor för terrorbekämpning.

”Lagstiftning inte enda lösningen”

Enligt Louisa Tarras-Wahlberg, forskningsassistent vid Försvarshögskolan, är det dock viktigt att inte bara fokusera på lagstiftning utan även på grundorsakerna och det förebyggande arbetet.

– Man måste ställa sig frågan hur effektiv en sån här åtgärd är, mot bakgrund att Storbritannien utsatts för flera terrorattentat bara i år. Det är lätt att vända sig till lagstiftning som den enda lösningen men jag tror att vi ska akta oss för att förlita oss för mycket på repressiva åtgärder.

– Terrorism är inget problem vi kan lagstifta bort, utan något vi måste arbeta grundligt med. Och på det basala planet finns det fortfarande mycket att göra, säger hon till GP.

Följ ämnen i artikeln