Källa: Hamas lurade Israel – med underrättelseinformation

Publicerad 2023-12-13

I över ett år planerade Hamas den storskaliga attacken mot Israel den 7 oktober.

En del av planen var att lura Israel – med underrättelseinformation om en annan palestinsk grupp.

”För att förstärka intrycket att de var intresserade av samarbete”, säger en israelisk säkerhetskälla till Washington Post.

Följ ämnen
Israel

I flera år spreds uppfattningen bland israeler om att Hamas avskräckts från att attackera Israel, och befann sig på säkert avstånd bakom det avancerade stängsel som byggts runt Gaza.

Samtidigt förekom varningar inom den israeliska armén (IDF). En bred attack kunde vara på gång, från havet, luften och via land.

I förra veckan avslöjade New York Times att Israel tog del av dokument om en Hamas-attack redan ett år före det omfattande dådet den 7 oktober, men inte trodde att Hamas var kapabla att genomföra planen.

Och nu skriver Washington Post att Hamas la över ett år på att planera attacken, och använde sig av både öppna källor och viktig underrättelseinformation när de skissade fram insatsen.

Något IDF också tycks ha varnats om.

Fick internt larm

I april fick IDF exempelvis ett internt larm om att Hamas skulle attackera kibbutzer nära Gazaremsan, och att operationen kunde involvera flera hundra Hamasmän.

Även i augusti ska sådan information ha kommit.

– IDF ökade sin beredskap och trodde därmed att de stoppat attacken, säger en israelisk säkerhetskälla till tidningen.

Samtidigt löd budskapet från Hamas håll, både öppet och i stängda diplomatrum, att man hellre ville bygga upp Gazaremsan ekonomiskt än eskalera konflikten med Israel.

Ett tecken på det var enligt källan att man exempelvis inte deltog i lika hög grad som palestinska militanta gruppen Islamiska jihad (PIJ) i raketbeskjutningen mot Israel under maj 2021 i samband med konflikten om Sheikh Jarrah.

Islamiska jihad (PIJ).

Inte sökte konflikt

Washington Posts uppgiftslämnare menar att en viktig del av Hamas plan var att lura Israel att tro att man inte sökte konflikt. Ett sätt var att bistå Israel med underrättelseinformation om PIJ just under maj 2021.

En israelisk säkerhetskälla säger att Hamas ”gav Israel underrättelseinformation om PIJ för att förstärka intrycket att de var intresserade av samarbete”.

Dessutom ordnade Hamas stora demonstrationer vid stängslet mot Israel under månaderna före attacken.

Detta så att israeliska militären skulle vänja sig vid att se större folkmassor vid gränsområdet, säger Miri Eisin, tidigare underrättelseofficer vid IDF, till Washington Post.

Demonstranter vid gränsen till Israel.

”Gjorde en vinst”

Ytterligare en uppgift som kan peka på att attackplanerna var kända på förhand av fler än Hamas innersta kärna är att massiva

blankningarBlankning innebär att man gör en investering som ger vinst när en aktie tappar i värde. av israeliska aktier ägde rum bara dagar före dådet, enligt en ny rapport av amerikanska experter.

”Våra resultat tyder på att investerare som informerats om de kommande attackerna gjorde en vinst på dessa tragiska händelser”, skriver författarna i rapporten.

Vilka som genomförde blankningarna är dock inte känt.

Israels säkerhetsmyndighet uppger enligt The Guardian att man känner till händelsen, och att det hela utreds just nu.

Fått kritik

Över 1 200 människor dödades och drygt 240 kidnappades när Hamas genomförde sin attack den 7 oktober.

Israels styrande politiker, säkerhetstjänst och militär har fått omfattade kritik för att man missbedömde Hamas, och inte lyssnat till varningar om att en storskalig attack kunde vara förestående.