Ministern efter snökaoset: Vill inte se ”blame game”

Publicerad 2024-04-03

Det är kaos på vägarna i södra Sverige efter aprilsnön – och anklagelserna far åt alla håll om vems fel del är.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), vill inte ha något ”blame game”.

– Det är ingen som sitter på hela ansvaret.

Infrastrukturministern avbröt ett ministermöte i Bryssel för att hantera trafikkaoset på de svenska vägarna. Det meddelade han tidigare under onsdagen via sin pressekreterare.

På en pressträff kallar Andreas Carlson trafikkaoset som drabbat Sverige i vinter för ”problematiskt” och påpekade att olika myndigheter arbetat hårt för att lösa fastkörningar och avåkningar.

Enligt infrastrukturministern är läget på vägarna fortfarande ”problematiskt”.

– Vi kan se att samverkan mellan myndigheterna har fungerat bättre denna gången än förra trafikstoppet på E22. Men ingen kan vara nöjd när trafikanter suttit fast i trafiken i timmar.

Vill se högre böter för fel däck

Samtidigt trycker han på det egna ansvaret hos alla som är ute på vägarna.

– Alla har ett eget ansvar att inte förvärra läget på våra vägar. Den som har sommardäck på bilen ska under inga omständigheter ge sig ut där det råder vinterväglag.

Han säger att regeringen ska se över om straffet för att köra med fel däck ska skärpas.

– Bötesbeloppen för att köra bil med dåliga däck alternativt sommardäck i vinterväglag ska bli tuffare än idag.

Hur mycket böterna ska höjas är oklart.

Sedan tidigare har regeringen gett Transportstyrelsen i uppdrag att se över om bilister kan få två veckor längre tid på sig att byta från vinter- till sommardäck.

”Måste lösa gemensamt”

Aftonbladet har under dagen pratat med åkeriägare som är trötta på att få skulden för kaoset. Detta efter att Trafikverkets presschef sagt att de stora trafikproblemen hade kunnat undvikas om fler hade haft bättre utrustning.

Samtidigt skrev Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin i ett inlägg på X på tisdagskvällen att ”han inte vill höra om en enda bilist som givit sig ut i detta efter att ha bytt till sommardäck.

Nu är det som att alla skyller på alla. Vems är egentligen ansvaret?

– VI måste komma ifrån den här typen av ”blame game”. Det handlar inte om att peka finger åt andra, det handlar om att var en tar sin del av ansvaret. Nu måste i ta oss samman och lösa den här typen av problem gemensamt, säger Andreas Carlson.

Men han håller med åkarna om att det är ”uppenbart” att väghållningen behöver bli bättre.

Regeringen har därför gett Transportstyrelsen i uppdrag att se över hur vinterväghållningen runt i landet kan förbättras.