Larmet: Våg av unga mördare kommer ut 2024

Kritiken mot riksdagspartierna: Bedriver fortfarande valrörelse

Publicerad 2023-10-12

Antalet 15-åriga mördare har tredubblats det senaste året.

Samhället är inte rustat för att ta hand om de barnen när de kommer ut från ungdomsvården, enligt Peter Lind, trygghetssamordnare i Stockholms stad.

– Vi har personer som har mördat och fått extrem status i kriminella kretsar som kommer ut igen. Vem fångar upp dem?

Den blodiga våldsvågen skakar Sverige. September är den dödligaste månaden någonsin: Elva personer har mördats i skjutningar och en ung kvinna har dött i ett sprängdåd.

Under sommaren och hösten har tre tonårspojkar hittats avrättade på olika platser i Stockholmsområdet. Mord som polisen kopplar till den pågående gängkonflikten.

Peter Lind, trygghetssamordnare på Södermalms stadsdelsförvaltning, kallar utvecklingen för nattsvart.

– Det går inte att inte vara berörd av det som händer. Jag tycker såklart att det är supertragiskt.

”Hundragubbar” kommer ut

Många av de misstänkta mördarna är också barn. Tre gånger så många 15-åringar har dömts för mord jämfört med hela förra året, enligt polisen. Och varje dag rekryteras tre nya barn in till de kriminella gängen.

Peter Lind har tidigare jobbat som polis och gruppchef för polisens ungdomsgrupp i City. I ett inlägg på Facebook varnar han för vad som kommer att hända när de unga mördarna, så kallade ”hundragubbar”, kommer ut från Sis ungdomsanstalter.

Uttrycket bland kriminella att ”brösta en fyra och bli en hundragubbe” innebär att en minderårig är redo att ta fyra år i sluten ungdomsvård – för att bli en fullvärdig medlem i gänget.

Bilden från en övervakningskamera på en pizzeria i Rinkeby visar hur en pojke, som bara var 16 år vid gärningen, mördar en man.

”Får extrem status”

Många av de unga som dömts för grova brott de senaste åren eller nu sitter häktade kommer att börja komma ut från och med 2024, enligt honom.

– Från polis och socialtjänst är man kanske nöjd med att man inkapaciterar en mördare som är 15 år gammal och sätter honom på ett låst boende. Men med straffrabatter kommer man ut efter kanske två år. Vad händer då?

Han svarar på sin egen fråga.

– Då har vi en person som har mördat och i kriminella kretsar kommer att få en extrem status. Vem vinner fajten om de här barnen, de goda eller de onda krafterna?

De två pojkarna rymde från ett Sis-hem och var inblandade i en skjutning i Sundsvallstrakten. Skott avlossades mot några måltavlor – men ingen dog.

”Måste följa dem 24 timmar om dygnet”

På Sis-hemmen lyckas man sällan omvända de unga förbrytarna. Utanför väntar de kriminella nätverken och ett samhälle som inte är rustat för att ta emot dem, enligt Lind.

– De allra farligaste individerna kommer behöva någon som följer dem 24 timmar om dygnet. Då är frågan om man är beredd att betala för det.

I dag kan kommunerna inte erbjuda ungdomarna allt det som krävs, anser Peter Lind. En rad sociala satsningar behövs. Kommuner måste få mer pengar till sitt förebyggande arbete med unga och avhopparverksamhet.

16-åringen som misstänks för mordet i Skogås poserar med sedlar. Polisen misstänker att han fått pengarna i ersättning för mordet.

Fokus på hårdare straff

Föräldrar behöver stöd i sin föräldraroll och det måste satsas på föreningslivet för att hålla unga i meningsfulla aktiviteter, långt borta från gängen.

Han tycker att både den förra och den nuvarande regeringen har haft ett för ensidigt fokus på hårdare straff och repressiva åtgärder.

– Politikerna vill visa att det de gör får resultat med hårda straff och många häktade. De sociala satsningarna syns inte och man kan inte vinna politiska poäng på dem, men de är avgörande för att vända utvecklingen, säger Peter Lind.

Poliser i Skogås centrum där en 15-åring sköts ihjäl.

Kritiken: Bedriver valrörelse i våldsvågen

Han vill se en politisk samling kring gängkriminaliteten där riksdagens partier enas om en långsiktig strategi – som inte rivs upp vid ett regeringsskifte.

Han tycker att partierna bedriver valrörelse mitt i våldsvågen.

– Jag saknar en plan där man tittar fem, sex år framåt och ännu längre, där alla enas om vad som ska göras. Jag förväntar mig att man tar ett gemensamt grepp om det här, precis som med energiförsörjningen.

När tror du att det här kommer att vända?

– Den extremt våldsamma fasen vi är inne i nu kommer att hålla i sig tills de kriminella inte pallar mer. Men problemen med gängkriminaliteten kommer att finnas kvar tills alla unga klarar skolan och ser hopp om framtiden.