De vill förbjuda sexköp i hela EU: Lägger skammen hos torskarna

Publicerad 2023-09-13

STRASBOURG. Alla EU-länder borde kriminalisera sexköp, precis som Sverige.

Det tycker EU:s jämställdhetsutskott – och på torsdag ska parlamentet ta ställning i frågan.

– Då lägger man skammen där den hör hemma – hos torskarna, säger Saga, 24, som själv har erfarenhet av prostitution.

Saga, 24, utsattes för sexköp första gången som 15-åring. I dag är hon styrelseledamot för föreningen Intedinhora och sakkunnig på ChildX som jobbar mot människohandel av barn.

I veckan bjöds hon in till EU-parlamentet som överlevare, för att dela sina erfarenheter av att leva i prostitution.

På torsdagen ska parlamentet ta ställning till en rapport om reglering av prostitution. Rapporten, som jämställdhetsutskottet redan ställt sig bakom, uppmanar alla länder att införa den så kallade nordiska modellen, att göra sexköp olagligt.

Saga är positiv till att lansera den svenska sexköpslagen i hela EU.

– Jag tror att jag, och många andra som har varit utsatta i prostitution i Sverige, ändå känner en trygghet i att veta att vi har lagen på vår sida. Det i sin tur gör att man förflyttar väldigt mycket känslor av skuld och skam från sig själv och lägger det där det hör hemma – hos torskarna.

24-åriga Saga har själv utsatts för sexköp, som 15-åring.

”Är inte ett val”

I rapporten pekar man på att prostitution ofta har kopplingar till organiserad brottslighet, som människohandel och knarkhandel. Och att många av kvinnorna tvingats till att sälja sexuella tjänster.

I dag är synen på prostitution splittrad inom EU. Medan länder som Sverige, Norge och Frankrike har kriminaliserat sexköp är det helt lagligt i länder som Holland och Tyskland.

Saga berättar att hon har pratat mycket med överlevare från andra länder.

– Vi bär på samma typ av trauman. Vi pratar om att hela kroppen säger emot när man tänker på att behöva gå tillbaka till prostitution. Det är inget som endast svenska överlevare känner utan det är överallt.

Hon är noga med att påpeka att prostitution inte är frivilligt – oavsett hur ett lands lagar ser ut.

– Det är inte ett val. Det är brist på möjligheter som gör att personer hamnar i prostitution eller annan kommersiell exploatering.

Alice Bah Kuhnke (MP) vill se en vill se en gemensam strategi mot prostitution i hela EU.

Bah Kuhnke (MP): ”EU är ett lag”

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP), som sitter i jämställdhetsutskottet, vill se en gemensam strategi mot prostitution i hela EU.

– Vi är ett lag i EU, vi kan inte ha första och andra klassens medborgare. Ingen kvinna eller man ska utsättas för det våld som prostitutionen är, säger hon.

Om EU-parlamentet röstar ja till rapporten under torsdagen får det betydelse, enligt Alice Bah Kuhnke.

– Om vi får en majoritet bakom rapporten har vi lagt en grund för att vi har ett starkt parlament som vill se att den svenska sexköpslagen bli norm i hela EU. Förhoppningsvis kan vi då få lagstiftning på plats under nästa mandatperiod. Det är otroligt viktigt om vi vinner det här, säger hon.

SD kommer rösta emot

S, V, MP, C, liksom M och KD kommer att ställa sig bakom rapporten. L har inte har svarat på hur de kommer att rösta. SD säger att de står bakom den svenska sexköpslagen i Sverige, men att kommer att rösta emot rapporten. Dels då man menar att länderna ska bestämma själva i frågan, men också att det kan slå tillbaka mot Sverige om man öppnar för lagstiftning på området.

Alice Bah Kuhnke tror att ja-sidan kan vinna omröstningen, men det är långt ifrån säkert.

– Det finns ett motstånd och det finns i alla länder och alla politiska läger. Ofta dolt bakom resonemanget att kvinnor ska ha frihet att göra vad man vill med sin kropp. Det är otroligt starka drivkrafter som vill göra det möjligt för män att köpa sex som de kan köpa en mobiltelefon eller Coca-Cola. 

”Är det ett jobb – då blir du en vara”

Kritiker menar att prostitution är ett frivilligt val för kvinnor och menar att man snarare ska jobba för att de ska få rättigheter, som kollektivavtal.

Det vänder sig Saga emot.

– Jag tycker det blir väldigt förminskande mot de som befinner sig i prostitution. Om man behandlar det som ett jobb, då kommer det till att du blir en vara, för att du blir köpt som en vara.

Vad skulle det betyda om EU röstar för rapporten?

– Jättemycket. Då tar EU en stark ställning, det är ett ställningstagande att man ska identifiera prostitution som våld, inte som ett fritt val och inte som ett arbete.