Kryptogrundaren gripen i Bahamas

Publicerad 2022-12-13

Sam Bankman-Fried, grundare till den kraschade kryptobörsen FTX, greps på måndagen i Bahamas.

Han riskerar nu utlämning till USA där åtalet mot honom blir offentligt under tisdagen.

Tillslaget skedde efter att amerikanska åklagare väckt åtal mot Bankman-Fried, uppger Bahamas regering i ett uttalande som New York Times refererar.

Åtalet väntas offentliggöras på tisdagen, men enligt tidningens uppgiftslämnare finns flera olika bedrägeribrott och penningtvätt bland brottsrubriceringarna.

Sam Bankman-Fried, 30, har utretts av USA:s justitiedepartement sedan 11 november då FTX ansökte om konkursskydd. Bolaget var som mest värderat till 32 miljarder dollar, men har nu skulder på flera miljarder till miljontals fordringsägare över hela världen.

Bahamas chefsåklagare Ryan Pinder sa på måndagen att Bankman-Fried kommer att utlämnas skyndsamt så snart USA lämnar en formell förfrågan.

– Bahamas och USA har ett gemensamt intresse av att de personer inom FTX som kan ha svikit allmänhetens förtroende och brutit mot lagen ställs till svars, säger Bahamas premiärminister Phillip Davis enligt TT.

FTX hade, liksom flera andra kryptobolag, sitt säte i öriket. Kraschen har skapat svallvågor i kryptoekonomin och drabbat flera bolag med exponering mot FTX, skriver TT.

I en videointervju med Financial Times i början av december nekade Sam Bankman-Fried till att ha gjort sig skyldig till bedrägeri, men han erkände att bolaget skötts bristfälligt, bland annat när det gäller riskhantering och kundskydd.

– Jag fuckade up, sa han.

Följ ämnen i artikeln