”Discosnigeln” gör succé på internet

Publicerad 2019-08-17

Den kallas för discosnigeln och har fått stor uppmärksamhet på sociala medier.

Och tittar man på klippet som spridits världen över – förstår snabbt varför.

– Det är fascinerande för det ser så absurt ut, säger Tom Arnbom, naturvårdsexpert på WWF.

En liten krabat som synts världen över och fått stor uppmärksamhet på sociala medier den senaste tiden är en snigel från Taiwan.

Det uppmärksammade djuret har fått smeknamnet ”discosnigeln”.

Om man kollar på de rörliga bilderna kan man förstå varför. Snigelns huvud har en stark grön och gul färg och hornen rör sig snabbt fram och tillbaka.

Bebos av en parasit

Men egentligen är det inte snigeln i sig som drar åt sig uppmärksamhet – utan parasiten som bor i den.

– Det är fascinerande för det ser så absurt ut. Det är inget man tror ska hända, men det händer oftare än vad vi tror, säger Tom Arnbom som är naturvårdsexpert på WWF.

Det är en parasit som får snigeln att se så speciell ut, både i färg och rörelser. Tom Arnbom berättar att parasiter tar sig in i olika djur för att nyttja deras energikälla.

– Sedan lever den i snigeln ett tag, och en del lägger ägg där också som kommer ut genom singeln och som andra djur får i sig, förklarar Tom.

Är det vanligt att det kan se ut så här?

– Nej, det är ganska ovanligt. Det kanske är vanligt lokalt där snigeln hittades i Asien, men inte här i Sverige.

Är snigeln medveten om att en parasit bor i den?

– Nej, jag tror inte den lider eller är medveten om vad som hänt. Det är det som är parasiternas smarthet – de tar över och kontrollerar en utan ens vetskap. Hade snigeln vetat om vad som hänt borde den utvecklat något beteende för att skydda sig.

Kommer snigeln överleva parasitangreppet?

– Så länge parasiten tycker att det är okej att snigeln lever så kommer den låta den göra det. Parasiten kan lämna snigeln, eller så väljer den att döda den.