Hundratals sörjande hedrade Peter Plax minne

Uppdaterad 2019-08-14 | Publicerad 2019-08-05

Hundratals elever och föräldrar samlades under måndagskvällen för att dela sorgen över 16-årige Peter Plax död.

Utanför hans skola i Danderyd hölls en tyst minut och basketplanen smyckades med blommor och tända minnesljus.

– Peter kommer alltid att finnas i våra hjärtan. Han fick hela världen att skratta, berättar klasskamraten Leo Sanchez Valadi.

Kvällen var ljummen när vänner och familj slöt upp för att hedra minnet av Peter Plax, 16. Minnesstunden inleddes inne på fritidsgården intill skolan i Danderyd. Där samlades sörjande för att minnas, trösta och skriva en sista hälsning i kondoleansboken.

– Han var en unik glädjespridare. Han fick alla att skratta hela tiden, säger Adrienne.

Hon är barndomsvän med 16-åringen som dödades i närheten av en badplats i Sollentuna för bara några dagar sedan.

– Vi har känt varandra sedan dagis. Han var min första bästa vän.

Peter Plax hedrades under en minnesstund på sin skola.

”Hoppas han ser det här”

Efter stunden på fritidsgården gick vuxna och ungdomar på rad upp till skolgården. Platsen var väl vald, på basketplanen utanför skolan, där Peter Plax spenderat många timmar.

– Han brann för basket och sa alltid ja när jag frågade om vi skulle spela, säger Kevin Hamza.

Han arrangerade måndagens minnesstund tillsammans några andra ungdomar och vuxna. Uppslutningen var stor. Minst 200 personer kom till högstadieskolan där flaggan vajade på halvstång.

– Peter var en av mina närmsta vänner och jag vill att han ska veta att han alltid kommer att finnas i våra hjärtan. Jag hoppas han ser det här, säger Kevin Hamza.

”Fin och smart”

Kvällssolen lyste upp basketplanen när en efter en tände ett ljus eller lämnade en blomma. Därefter förenades alla i en tyst minut innan kramarna och samtalen fortsatte.

Bland de som deltog fanns vännen Niklas Popenoe Thor.

Niklas Popenoe Thor.

– Peter var verkligen en fin och smart person. Han gillade att spela piano och musik, dels klassisk musik men också 90-tals rap.

Även klasskompisen Leo Sanchez Valadi beskriver 16-åringen som intelligent och omtänksam.

– Han skulle aldrig göra en fluga förnär. Det går inte att fatta att det här har hänt, säger han.

”Vi behöver varandra”

Det var på fredagskvällen som 16-åringe Peter Plax hittades mördad på en grusplan uppe på en höjd, några hundra meter från en badplats i Sollentuna kommun.

Strax efteråt greps en jämnårig pojke som misstänks för mord och som nu sitter häktad. Enligt Aftonbladets uppgifter ska en yxa ha använts, och flera hugg ha utdelats.

Efter den tragiska händelsen har Danderyds kommun inrättat ett krisstöd. På måndagen fanns fältarbetare, kuratorer samt personal från socialförvaltningen och kyrkan på skolans fritidsgård.

– Det är viktigt att vi inte sitter ensamma på våra kammare. Vi behöver varandra så att vi kan kramas och berätta om våra minnen. Det är genom dem som människor lever vidare, säger Elisabet Munro, präst i Danderyds församling.

Hundratals samlades för att minnas Peter Plax.

Även under tisdagen kommer det att hållas öppet hus med anledning av vad som hänt, men då på Träffpunkten i Enebyberg.

– Flera ungdomar har hört av sig om att de vill ha någonstans dit de kan gå och prata. Det känns extra viktigt nu när det är sommarlov och alla är utspridda, säger kommunens bildningsdirektör Kent Henningson.

Peters mamma har godkänt att Aftonbladet använder bilden på honom.