Färre romer på Malmös gator – men fler söker hjälp

Publicerad 2020-02-21

Crossroads erbjuder hjälp med hygien och mat men inte sovplats för de som kommer till föreningen.

Under flera år har tiggande romer setts runt Malmös gator och torg.

Men på senare tid har de blivit allt färre som ber om pengar.

– Att tigga är inte längre lukrativt, menar platschefen Maria Kratz Larsen på Stadsmissionens råd- och stödcenter Crossroads i Malmö.

Maria Kratz Larsen är platschef på Crossroads i Malmö. Crossroads öppna verksamhet ger basstöd till utsatta människor och majoriteten av besökarna och de som behöver hjälp är romer. De flesta av dem har kommit till Sverige och Malmö för att jobba ihop pengar för att försörja sina familjer.

– På Crossroads erbjuder vi hjälp till utsatta människor. Till exempel finns det alltid en rejäl frukost att få, vi erbjuder dem hjälp att sköta sin hygien och att tvätta sina kläder. Vi har även en sjuksköterska på plats fyra gånger i veckan och tillgång till internet. Det finns även tillgång till rådgivning där personalen pratar romani och andra europeiska språk.

Ökning av romer

Maria berättar att majoriteten av deras besökare är romer och att antalet personer som kommer dit absolut inte har minskat, tvärtom har det varit en ökning.

– Om man utgår från vårt besökarantal så var det en ökning år 2019 jämfört med 2018. Det har helt enkelt bara ökat de senaste åren. Om man ser till de senaste månaderna så har vi just för tillfället ett ökat antal besökare hos oss, och de flesta är romer.

Hittar andra vägar att tjäna pengar

Däremot kan Maria förstå att det upplevs som att antalet tiggare på Malmös gator har minskat.

– Min teori är att många har hittat alternativa sätt att tjäna pengar på eftersom tiggeri inte är lukrativt längre. Vi lever ju nästan i ett helt kontantfritt samhälle och folk går sällan eller aldrig runt med mynt eller sedlar på sig.

– Omständigheterna gör att man inte bara sitter och tigger utan att man försöker hitta andra vägar att aktivera sig. Många samlar till exempel pantburkar och försöker ta reda på var det är stora evenemang så att de kan åka dit och hitta pant. En del hittar även jobb, men då är det oftast svartjobb eftersom språket är ett problem, säger Maria.

Kan varken läsa eller skriva

Maria berättar att besökarna ofta kommer till Crossroads just för att lära sig det svenska språket och för att sedan kunna söka jobb.

– Många kan ju inte jobba här för de kan inte språket, de är så långt från arbetsmarknaden man kan komma. Många kan varken skriva eller läsa och deras status kommer ju inte förändras om man inte gör satsningar på dem.

De som däremot har en utbildning och kan prata lite svenska, har större chans till jobb, men stöter på andra problem.

– De som kanske har en liten chans till jobb är ju de med utbildning. Men de vet inte hur man söker jobb i Sverige då det ser annorlunda ut från hur man gör i deras hemländer. Men hos oss försöker vi hjälpa dem och visa var man letar jobb på nätet och hjälper dem förstå hur man till exempel skriver ett CV, berättar Maria.