”Skolbarn driver inte epidemin”

Anja Haglund/TT

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2020-03-13

Folkhälsomyndigheten varnar för konsekvenserna av att stänga skolor.

– Det går inte att bara stänga skolor och lämna barnen utanför utan att veta vart de tar vägen – av både sociala, psykiska men också smittskyddsskäl, säger generaldirektör Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten tycker inte att skolor med friska barn ska stängas ned som en försiktighetsåtgärd.

– Effekten är svag om den över huvud taget finns. Vi vet att skolor inte driver den här epidemin, skolbarn är i mindre utsträckning smittsamma. Därför kan den här åtgärden bli aktuell i ett annat läge, med kraftig regional spridning där man över huvud taget vill minska rörelsen i samhället, säger generaldirektör Johan Carlson.

Ingen trygg hemmiljö

Kommunerna måste också ha en plan för hur barnen ska tas om hand ifall skolorna stängs, betonar han.

– Många har inte en trygg hemmiljö och ingen att anförtro sig åt. Att bara stänga skolor och lämna dem åt sitt öde anser jag vara oacceptabelt. Vår signal till kommunerna är att innan man kan komma till ett läge att stänga skolor måste det finnas en planering för var barnen ska vara. De måste tas om hand, antingen i kommunal omsorg eller av andra vuxna eller av frivilligorganisationer – det finns många alternativ, säger Johan Carlson.

Han påpekade också samhällets behov av vård- och omsorgspersonal, personal som inte kan stanna hemma för att ta hand om barn som inte är i skolan.

Stöd av Skolverket

Johan Carlson får stöd av Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson, som också deltog i Folkhälsomyndighetens pressträff på fredagseftermiddagen.

– Folkhälsomyndigheten adresserar ett ansvar som jag bedömer att man från kommunens sida är beredd att ta, säger Fredriksson.

Men saken är den att kommunerna formellt sett inte har detta ansvar. I den stund en skola stänger är det föräldrarna som ansvarar för barnen.

– Det som gäller på formell nivå är en sak. Om man stänger skolan måste man beakta att barn får stöd av vuxenvärlden. Jag tror inte att man kommer att uppleva det som annat än självklart, säger Peter Fredriksson.

Samråd med läkare

Peter Fredriksson deltog i Folkhälsomyndighetens pressträff med anledning av den tillfälliga förordning som regeringen beslutat om och som ska underlätta för skolhuvudmännen att planera verksamheten i de fall skolor måste stänga. Men Fredriksson påpekade att huvudmännens beslut om att eventuellt stänga skolor måste tas i samråd med smittskyddsläkare.

– En huvudman kan i samråd med smittskyddsläkare konstatera att en eller flera skolor ska stängas. Vi kan också hamna i ett läge där personalen på en skola i sådan omfattning är frånvarande eller sjuk på grund av smitta att skolan inte kan bedriva verksamhet, säger Fredriksson.

Förordningen gör det möjligt för skolorna att utnyttja fjärr- eller distansundervisning under tiden skolan är stängd. När skolan öppnar igen kan huvudmännen låta eleverna ta igen undervisning under förlängda skoldagar, helger eller en förlängd vårtermin.

Men hur allt detta – tillsyn av yngre barn, eventuell helgundervisning och så vidare – ska organiseras är långt ifrån klarlagt.

– Läget är långt ifrån glasklart. Vi vet inte vad som händer nästa vecka, och det är många åtgärder som man måste fundera vidare på. Det kan låta enkelt men det är mycket som ska organiseras, säger Peter Fredriksson.