Vårdföretag som fuskar med kön kommer anmälas

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2019-12-22

En privat försäkring kan ge förtur till operation. Arkivbild.

Lagen är tydlig – den med störst vårdbehov ska gå först i kön, och inte den med privat sjukvårdsförsäkring.

Om andra prioriteringar görs kommer det att anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, säger Region Stockholm.

De med privata sjukvårdsförsäkringar ska inte automatiskt gå före i kön, det ska vara vårdbehovet som avgör, enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

– Vi kan inte kontrollera vilka prioriteringar som görs hos vårdgivare som har avtal med andra. Men Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo) kan det, och om vi misstänker att det inte är den med störst vårdbehov som går först så kan det leda till att vi gör en anmälan, säger han.

– Vi utgår från att man följer hälso- och sjukvårdslagen.

Han berättar att han skickat ett brev till Ivo med fråga om de vill undersöka vårdgivarnas prioriteringar närmare.

En granskning i Dagens Nyheter i veckan har visat att nio av tio tillfrågade privata vårdgivare låter patienter med privata försäkringar gå före i kön.

Viktig grundregel

Björn Eriksson konstaterar att regeln om att den som har störst behov ska få vård först är en viktig portalparagraf i lagen, och att det är behovet som ska vara prioriterat.

– Vi kommer att reagera resolut om vi misstänker felaktigheter, säger han.

Branschorganisationen Vårdföretagarna har inte för avsikt att gå ut med några rekommendationer till sina medlemsföretag om hur de ska prioritera sina patienter.

– Det är upp till regionerna att se till att vårdgivarna lever upp till sina avtal, säger Anders Manell, presschef på Vårdföretagarna.

Försäkringsbolagen som säljer sjukvårdsförsäkringarna betraktar inte heller vårdprioriteringen som sitt ansvar.

– Det är väldigt svårt för oss att kontrollera en vårdgivares andra avtalsparter, det har vi ingen insyn i. Däremot kan vi säkerställa våra egna avtal, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

Lämpligheten

Mats Arnström, produktchef för sjukvårdsförsäkringar på Länsförsäkringar, berättar att de följer upp sina egna avtal med vårdgivarna, och att den kontrollen också inbegriper att vårdföretaget ska följa lagar och regler. Om det visar sig att de inte lever upp till olika regler så kan det leda till att det vägs in i Länsförsäkringars bedömning om deras lämplighet, förklarar han.

– Jag förväntar mig att regionerna också ställer krav på vårdgivarna. Men den uppföljningen måste regionerna göra själva, säger Mats Arnström.

Men Björn Eriksson på Region Stockholm säger sig inte ha några möjligheter att kontrollera hur de privata vårdgivarna prioriterar försäkringspatienterna.

– Vi följer upp enligt våra rutiner, säger Björn Eriksson.

ANNONS