Generalens efterträdare: Ska driva bort USA

TT TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2020-01-06

Spänningarna mellan Teheran och Washington fortsätter att öka, i väntan på Irans svar på den amerikanska attack som dödade toppgeneralen Qassem Soleimani.

Hans efterträdare lovar att hämnas honom genom att driva ut USA från Mellanöstern.

– Vi lovar att fortsätta på martyren Soleimanis inslagna väg med samma kraft. . . och den enda fullvärdiga gottgörelsen för vår del vore att avlägsna USA från regionen, säger den nye befälhavaren för det iranska Revolutionsgardets specialstyrka Quds, Esmail Qaani, enligt statliga medier.

I fredags dödades Soleimani och ledande irakiska milismän i en amerikansk drönarattack nära Iraks huvudstad Bagdad. Sedan dess har tre dagar av landssorg rått i Iran och under måndagen hålls en stor begravningsceremoni i Teheran. Irans ledarskap har lovat att utkräva hämnd efter sorgeprocessen.

I ett tv-sänt tal vid begravningsceremonin säger Soleimanis dotter att USA och Israel står inför en "mörk dag".

– Galne Trump, tro inte att allt är över efter min faders martyrskap, säger Zeinab Soleimani.

Hot från Trump

USA:s president hotar samtidigt att svara med kraft på en vedergällningsattack från Iran. Under söndagen skrev Donald Trump på Twitter att USA redan siktat in sig på potentiella mål i Iran.

I ett annat inlägg skriver han, med stora bokstäver, att Iran aldrig kommer att inneha något kärnvapen.

USA:s svar på en iransk attack blir "kraftig", sade Trump också inför journalister ombord på presidentplanet Air Force One. Han hotade Irak med "väldigt stora" sanktioner om landets regering beslutar att de amerikanska styrkor som finns där inte längre är välkomna. Iraks parlament röstade på söndagen igenom en resolution som kräver att regeringen kastar ut alla utländska styrkor ur landet och avbryter den särskilda inbjudan till den USA-ledda militärallians som strider mot IS i regionen.

Trumps hot om sanktioner får kritik från Tyskland.

– Jag tror inte att man ska försöka övertyga Irak med hot, utan med argument, säger utrikesminister Heiko Maas i tysk radio.

Sveriges ambassad oskadd

På söndagen sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i ett gemensamt uttalande att kommer försöka verka för att minska spänningarna i Mellanöstern, och erbjöd sig att inleda dialog med samtliga parter.

Sent på söndagen besköts stadsdelen Gröna zonen i Iraks huvudstad åter med raketer. I den kraftigt befästa stadsdelen ligger amerikanska militärbaser, myndighetsbyggnader och många ambassader.

Det finns ännu inga rapporter om att någon skadats av beskjutningen, rapporterar Reuters.

Svenska ambassaden är inte berörd av raketerna, uppger svenska utrikesdepartementet för TT.

Löfven: Djupt bekymrad

Statsminister Stefan Löfven skriver på Facebook att han är djupt bekymrad över utvecklingen i Irak och regionen. "De senaste dagarnas militära och retoriska upptrappning riskerar att leda till en våldsspiral med stora konsekvenser", skriver Löfven.

"Vi följer utvecklingen noggrant och vidtar åtgärder, inte minst handlar det om säkerheten för utsänd svensk personal", fortsätter han.

Löfven säger också att regeringen inväntar konkreta besked från Irak gällande parlamentets uppmaning att kasta ut alla utländska styrkor ur landet.

"Den svenska militära insatsen i Irak grundar sig på en inbjudan av Iraks regering. Nu får vi invänta en officiell kommunikation från Irak för att bättre förstå innebörden av beslutet i parlamentet", skriver Löfven.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan till artikeln angavs fel datum gällande raketattacken i Kirkuk samt USA:s flyganfall.

ANNONS