Bilderna visar: Bomben var avancerad

Publicerad 2017-05-25

Självmordsbombaren Salman Abedi dödade minst 22 i Manchester – polisen tror att ett nätverk ligger bakom dådet.

Polisens egna bilder från arenan visar att bomben var mycket kraftfull och avancerad.

Trots flera gripanden kan bombtillverkaren fortfarande vara på fri fot.

Mannen som utförde terrordådet i Manchester identifierades tidigt som Salman Abedi, 22.

Dagarna efter attentatet låter polisen allt mer övertygad om att Abedi inte var en ensamvarg. Mer sannolikt är att han fick hjälp att utföra attacken som dödade minst 22 människor.

– Det är tydligt att det är ett nätverk vi utreder, säger polischefen Ian Hopkins under en presskonferens på onsdagen.

New York Times har publicerat bilder från polisens utredning som är tagna efter förödelsen vid Manchester Arena.

Bombresterna som teknikerna undersökte indikerar att bomben var hemmagjord men avancerad i sin uppbyggnad.

Splittret noga packat

Enligt New York Times tros Abedi ha haft bomben i en lättare metallbehållare dold i en blå ryggsäck.

De som dog och skadades befann sig i foajén i anslutning till arenan, och stod placerade i en cirkel runt självmordsbombaren.

Själva sprängladdningen beskrivs som kraftfull och järnsplittret var noga packat och jämnt fördelat.

Ett starkare batteri än vad som vanligtvis använts vid liknande dåd ska ha tagits i beslag. Man ska även ha hittat den troliga utlösaren. Inuti utlösaren fanns ett kretskort. Fyndet av kretskortet skulle kunna tyda på att bomben var konstruerad för att kunna fjärrutlösas, skriver New York Times.

”Kräver en viss nivå av expertis”

Fynden uppges tyda på att bomben tillverkades av någon annan än Abedi.

– Oron är att det finns andra där ute som hjälpte honom att tillverka bomben. Att tillverka en sådan här bomb kräver en viss nivå av expertis, säger en källa med insyn i utredningen till ABC.

Det starka batteriet och den eventuella förekomsten av en fjärrutlösare tyder, enligt New York Times, att bombtillverkaren ville försäkra sig om att självmordsbombaren inte skulle misslyckas med sitt uppdrag.

Köpte väskan – tre dagar före dådet

Sky news har publicerat övervakningsbilder från Arndale-gallerian i Manchester som visar hur Salman Abedi köper en väska. Väskan är mycket lik den som polisen misstänker användes vid attacken. Bilderna togs tre dagar före dådet.

Abedi har kunnat kopplas till en känd IS-cell i Manchester. Flera gripanden har gjorts, de två senaste utfördes på torsdagsmorgonen, men enligt de senaste uppgifterna i brittisk media kan bombtillverkaren fortfarande vara på fri fot.

Efter dådet har terrorhotnivån i Storbritannien höjts till den allra högsta. Höjningen betyder att de brittiska myndigheterna bedömer att en ny attack kan vara nära förestående.

– Orsaken till att vi gått in i kritiskt läge är att han fortfarande är där ute och rädslan är att han slår till igen innan de fångas, säger en poliskälla till Manchester Evening News.