Raketer över israeliskt turistparadis

Publicerad 2014-07-15

Israels turistparadis Eilat skakades av raketer i natt.

Tre är skadade och 17 vårdas för chockskador.

"Det tog inte mer än 20 sekunder efter det att larmet gick till att vi hörde två smällar", skriver Emelie, 22, som är på semester i Eilat.

Tre raketer föll över och nära turistorten under de tidiga morgontimmarna, natten till tisdag, rapporterar Reuters.

Två av dem ska ha träffat staden i ett område med både hotell och turistattraktioner. En tredje träffade ett öppet område, enligt en talesperson.

Sedan drygt tre veckor tillbaka är Emelie på semester med sina släktingar i Eilat. De befann sig i en pub nära platsen raketerna landade ungefär 20 minuter innan de föll.

"När larmet gick var det många som sprang runt och inte visste vad dom skulle göra. Sedan körde militärerna runt i civila skåpbilar i staden", skriver Emelie i ett mejl till Aftonbladet.

Hur upplevde du attacken i natt?

"Väldigt obehaglig. Eilat har varit skonade från incidenter som dessa, så det känns underligt att få uppleva om sådant man läser om i tidningen som sker på andra håll i landet just nu. Befolkningen här är så vana vid detta, men som turist blir det lite overkligt".

"Ren tur"

Emelie tycker att platsen känts säker fram till nu, på grund av Israels robotsköld Iron dome som tidigare skjutit ned raketattacker.

"Det var ren tur att dom landade på en parkering, och inte mitt i smeten på barsidan", skriver hon.

I attacken fick tre personer lätta skador och fördes till Yoseftal Hospital i Eilat. 17 andra personer har vårdats för chock, skriver The Jerusalem Post.

Tros komma från Egypten

Det är fortfarande oklart vem som avfyrat raketerna, men de misstänks komma från Egypten.

Eilat har under de senaste åren skakats av flera raketer, men de här är de första som träffat turistorten sedan Israels offensiv startade för sju dygn sedan.

Hundratals raketer har skjutits från Gaza under den senaste veckan och Israel har svarat med massiva bombningar, som lett till minst 185 döda. Fler än 1400 människor skadats, enligt Gazas hälsodepartement. Ungefär 80 procent av de döda är civila, enligt en uppskattning från FN.