Massövergreppen i Kungsträdgården: Vad vi vet

Vad det handlar om

Uppdaterad 2016-01-13 | Publicerad 2016-01-12

Ett stort antal unga flickor utsattes för sexuella övergrepp under ungdomsfestivalen ”We are Sthlm” några augustidagar 2014 och 2015. Under konserter i Kungsträdgården i Stockholm ska killgäng ha tafsat på och ofredat unga flickor i publikhavet.

I början av januari i år började det cirkulera påståenden om att Dagens Nyheter skulle ha känt till massövergreppen men mörklagt dem för att dölja att gärningsmännen främst ska ha varit unga flyktingar.

Den 10 januari avslöjade dock DN att händelserna mörkats av polisen, som ska ha känt till övergreppen men valt att inte gå ut med uppgifterna.

Flera flickor och unga kvinnor utsattes i somras för systematiskt ofredande under en festival i
Stockholm.

Rapporterade övergrepp

ANMÄLNINGAR TILL POLISEN: Under festivaldagarna 2014 och 2015 polisanmäldes sammanlagt 38 sexualbrott, varav två grova våldtäkter.

2014 anmäldes 18 sexualbrott i anslutning till festivalen i Kungsträdgården:
10 sexuella ofredanden mot flickor under 15 år.
5 sexuella ofredanden mot flickor 15–17 år.
2 gällde sexuella ofredanden mot kvinna över 18 år.
1 grov våldtäkt mot en flicka 15–17 år.

2015 anmäldes 20 sexualbrott i anslutning till festivalen i Kungsträdgården:
14 sexuella ofredanden mot flickor under 15 år.
5 sexuella ofredanden mot flickor 15–17 år.
1 grov våldtäkt.

Bara en av polisanmälningarna har lämnats vidare till åklagare, och en 15-årig pojke har åtalats.
BEKRÄFTAS AV ARRANGÖREN: Bilden av många sexövergrepp bekräftas också av Roger Ticoalu, evenemangschef på Stockholm stad, som är arrangör för We are Sthlm-festivalen. Antalet ofredanden och övergrepp har enligt honom ökat dramatiskt de senaste två, tre åren.

– Det är större gäng med killar som omringar tjejer och tafsar på dem och försöker komma in med händer under tröjor och kjolar. Man gör det på ett aggressivt sätt, säger han.

Misstänkta gärningsmän

Inga misstänkta har ställts inför rätta för övergrepp under festivalen. Att med säkerhet säga vilka som begått brotten är därför omöjligt.

I ett internt PM som Aftonbladet har tagit del av skriver polisen att gärningsmännen främst misstänks vara unga män och pojkar från Afghanistan och Marocko – men hur stor del det skulle handla om och vad misstankarna baseras på har det inte kommit ut några uppgifter om. Några av de som misstänkts är kända av polisen efter att tidigare ha tagits in för förhör, och man vet därför deras nationalitet.

En fältassistent som var på plats under festivalen säger att pojkar ur de av Polisen utpekade grupperna kan ha deltagit i övergreppen, men att det med säkerhet inte uteslutande var så.

En 15-årig pojke har åtalats för sexuellt ofredande och misshandel av två 14-åriga flickor.

Polisens agerande

VAD VISSTE POLISEN? Enligt det interna polis-PM från 2015 som Aftonbladet har tagit del av kände polisen till problem med sexuella ofredanden från båda åren.

”Problematiken med yngre män som gnuggar sig mot småflickor i publikhavet återkom som tidigare år”, står det i PM:et som skickades till polischefer och Stockholmspolisens mediecenter.

I PM:et uppges också att polisen har ingripit mot misstänkta i flera fall men att det är väldigt få anmälningar i relation till ”antalet misstänkta brott”.

Polisen har också tagit emot de 38 anmälningarna om sexbrott och känner därmed såklart till dessa.

VAD RAPPORTERADE MAN? Trots att polisen kände till övergreppen beskrev man utåt festivalen 2015 i lugna ordalag. ”Det har varit förhållandevis få brott och få omhändertagande med tanke på deltagarantalet”, skrev polisen efter festivalens slut.

Enligt Södermalmspolisens chef Peter Ågren, då kommenderingschef för festivalen, är en av anledningarna att man inte har berättat om övergreppen att man inte vill underblåsa rasism.

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger Peter Ågren till Dagens Nyheter.

Mediernas rapportering

VAD VISSTE MEDIA? Dagens Nyheters ledarredaktion fick i augusti ett tips om att många personer hade sextrakasserats på We are Sthlm-festivalen. DN kollade enligt redaktionschefen Caspar Opitz upp tipset men ska inte ha fått bekräftat att ofredanden ägt rum. ”Tvärtom lät polisen meddela att det varit relativt lugnt på festivalen”, skriver Caspar Opitz om händelsen.

Det har också förekommit uppgifter om att Stockholms stad i samband med festivalen ska ha skickat ut ett pressmeddelande där man berättat om tidigare övergrepp. Det stämmer inte, enligt festivalens presskontakt Karin Jonsson.

–Vi har skrivit en mening om att temat för årets festival är ”Respekt och självrespekt”, men inte nämnt något om sexuella övergrepp, säger hon.

VAD HAR RAPPORTERATS? DN valde att inte skriva om tipset eftersom man uppger att man inte lyckats få det bekräftat – vilket är ett vanligt journalistiskt förfarande.

Sveriges Radio P3 publicerade den 12 augusti 2015, på festivalens andra dag, en inslag på 1 minut och 23 sekunder om att festivalen i flera år haft problem med sexuella trakasserier. Även en nyhetsartikel med rubriken ”Problem med sexuella trakasserier på festival för unga” publicerades (läs artikeln och lyssna på inslaget här). I inslaget sägs att ”bara ett par polisanmälningar har gjorts om sexuella trakasserier de senaste festivalåren”, vilket senare alltså visat sig vara fel. I inslaget nämns inget om misstänkta gärningsmän.

I år, efter avslöjandet om att polisen har mörkat brotten, har mediarapporteringen varit massiv – med granskningar av polisens agerande och vittnesmål av utsatta flickor.

En sökning i Mediearkivet visar att 162 artiklar innehållandes orden ”We are Sthlm” publicerats i svensk press 10–12 januari.

Enbart i Aftonbladet har man de första två dagarna publicerat över 20 artiklar och inslag om detta.

Läs också: Fanny, 17: ”Killarna tog oss på brösten och rumpan”

Övergrepp på fler platser?

Efter att övergreppen uppdagats har rapporter om ofredanden rapporterats in även från andra håll i landet.

Kalmar. Minst 16 kvinnor har anmält att de blivit ofredade på Larmtorget under nyårsnatten. Tillvägagångssättet liknar det som rapporterats från Kungsträdgården. Två män födda -83 och -96 har delgivits misstanke om sexuellt ofredande, uppger polisen.

Malmö. Felaktiga uppgifter. Expressen publicerade 11 januari en artikel om nya påstådda sexövergrepp i Malmö. Nyhetsflashen som Expressen skickade ut löd:

Expressens nyhetsflash. Man har senare backat från formuleringen, eftersom den saknar stöd.

Stödet i artikeln för att övergrepp verkligen hade skett var dock litet. Inga polisanmälningar hade gjorts, och polisen uppgav själv att det hela kunde handla om ”hörsägen”.

Expressen har senare skrivit om artikeln. ”Ingen tyckte att de hade blivit utsatta på något sätt som föranledde en polisanmälan”, säger nu polisen till Expressen.

Karlstad. Tveksamt. Även i Karlstad observerade polisen liknande händelser på nyårsafton. Större grupper av yngre män ska varit närgångna mot yngre flickor. Men inte heller här finns några anmälningar om sexövergrepp.

Efterspel

Rikspolischefen Dan Eliasson.

POLISEN: Rikspolischefen Dan Eliasson lovar nu att anklagelserna ska utredas grundligt.

– Svensk polis ska vara helt neutral i förhållande till det politiska systemet, säger han.

Även polisfackets ordförande kallar en mörkläggning oacceptabel.

Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander tycker i efterhand att man har gjort fel.

– Polisen mörkar inget medvetet. Men jag inser också att det finns hos oss alla en grad av självcensur som påverkar alla våra beslut, säger han.

Statsminister Stefan Löfven.

STARK KRITIK: Avslöjandet att polisen har hållt tyst trots kännedom om sexövergreppen på We are Sthlm har väckt mycket stor uppmärksamhet. Polisen har kritiserats hårt för sitt agerande. Statsminister Stefan Löfven (S) kallar det ”ett dubbelt svek”, inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att polisens agerande ”är oacceptabelt”. Även oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) är kritisk, liksom SD-ledaren Jimmy Åkesson som kräver rikspolischefens avgång.