Decemberöverens-kommelsen på 30 sekunder

Uppdaterad 2018-09-28 | Publicerad 2015-06-08

Det här är vad det handlar om.

Decemberöverenskommelsen (DÖ) presenterades den 27 december 2014 och var en uppgörelse mellan alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
Syftet var att Sverige skulle kunna regeras av en minoritetsregering. Detta genom att partierna i överenskommelsen förband sig att släppa igenom budgeten från den största partikonstellationen.
Överenskommelsen blev av efter att Sverigedemokraterna hösten 2014 fällde regeringens budgetförslag genom att rösta på Alliansens budget i stället för sin egen eller regeringens. SD orsakade därmed en akut regeringskris.
Sverigedemokraterna sa också att man skulle rösta ner varje budget även framöver – oavsett regering – lagt av en regering som inte förändrar dagens invandringspolitik. Det skulle innebära att man kunde få en regeringskris varje år vid budgetomröstningen, och landet skulle i praktiken vara mycket svårt att regera.
I och med överenskommelsen kunde ett nyval undvikas.
Enligt avtalet skulle DÖ gälla fram till valet 2022 – men överenskommelsen utsattes för hård kritik.
En falang inom Kristdemokraterna, ledd av KDU-ordföranden Sara Skyttedal motsatte sig DÖ och vid KD:s riksting i Västerås körde en majoritet över partistyrelsen och röstade för att överge DÖ.
I och med KD:s beslut övergav snart alla borgerliga partier DÖ och överenskommelsen föll.

För mycket text? Se den här filmen i stället

Aftonbladets ledarredaktion förklarar bråket om DÖ.

Följ ämnen i artikeln