Fem döda i SARS-liknande virus

Publicerad 2013-05-02

HCoV-EMC-viruset, förstorat i mikroskop.

Fem personer har dött i ett nytt SARS-liknande virus i Saudiarabien, uppger AP.

Hälsoministeriet uppger i ett uttalande att två ytterligare personer är inlagda på intensivvårdsavdelning.

Hittills har 16 personer dött av viruset.

Alla dödsfall ska enligt Hälsoministeriets uttalande ha skett i Ahsaa-provinsen, som ligger i den östra, oljerika delen av riket. Av de 16 personer som hittills har dött har elva av dödsfallen skett i Saudiarabiens huvudstad Riyadh.

Enligt AP ska 23 fall av viruset vara känt i Saudiarabien, Jordan, Tyskland och Storbritannien.  En 73-årig man från Saudiarabien dog i Tyskland i mars efter att ha rest i Pakistan och Saudiarabien och ådragit sig sjukdomen.

Vidtar alla försiktighetsåtgärder

Saudiarabiens hälsoministerie säger i uttalandet att de "vidtar alla försiktighetsåtgärder för personer som varit i kontakt med smittade människor ... och har tagit prover från dem för att undersöka om de är smittade."

Det nya coronaviruset, känt som hCoV-EMC eller novel coronavirus, upptäcktes i mitten av 2012 och liknar SARS-viruset, som för tio år sedan utbröt i Sydostasien där det spreds från djur till människor och dödade mer än 800 personer. Coronavirusen orsakar vanliga förkylningar och lunginflammation, men kan också leda till de mer ovanliga och allvarligare luftvägssjukdomarna som SARS och novel coronavirus. Skillnaden mellan SARS och det nya viruset är att det nya viruset också orsakar akut njursvikt. World health organisation (WHO) vet enligt AP ännu inte hur spritt viruset är, eller hur det överförs.