Fick inte åka med bussen – hade för många väskor

Uppdaterad 2012-11-08 | Publicerad 2012-11-07

Sugna på att shoppa loss drog ett gäng 70-åriga väninnor på sig spenderarbyxorna.

Men när de skulle åka hem med närtrafiken fick de inte gå ombord – de hade nämligen för många väskor.

– Bagaget blir fullt, säger Gunilla Wicktor, informatör på Västtrafik.

Tre väninnor i 70-årsåldern passade på att ta en runda på shoppingcentret Torp en bit utanför Uddevalla för några veckor sedan.

Med armarna dignandes av fynd tog de sig sedan ut på gatan för att invänta den beställda närtrafikbussen från Västtrafik.

Hade för många väskor

Gänget hade i vanlig ordning beställt avlämning och skjuts hem – men när de skulle gå ombord informerades de om att väskorna de bar med sig var alldeles för många.

Snopna fick de se hur chauffören stängde dörrarna och körde i väg, efter att han förklarat att maxgränsen låg på två bärkassar var.

– Man ringer och beställer när man vill åka och säger samtidigt när man vill bli hämtad för att åka hem. Det brukar inte vara några problem, säger Gunnel Wallström till tidningen Bohusläningen.

Väninnorna hävdar att de hade med sig tre kassar var, men här går meningarna isär.

”Hade fem kassar var”

När Aftonbladet når Gunilla Wicktor, informatör på Västtrafik, låter hon lättad. Hon har försökt få tag i reportern på Bohusläningen – för shoppingrundan ska visst ha varit mer omfattande än vad som rapporterats om.

– De här damerna hade fem kassar var, säger hon och fortsätter:

– För att vi ska kunna erbjuda den här tjänsten kan man inte ha för mycket bagage, och det står i den färdtjänstbroschyr som skickas hem till alla hushåll som är berättigade av den här tjänsten.

Hon håller däremot med om att informationen på hemsidan har varit lite luddig, men menar att reglerna finns där av en självklar anledning.

– Man får ha med sig två bärkassar eller en resväska, det är det vi klarar av att hantera när det gäller den här tjänsten. Det går inte om det är fyra personer som ska åka i en bil, då blir bagaget fullt, menar hon.

Tog illa vid sig

Chauffören ska även han ha tagit illa vid sig när han tvingades lämna väninnorna vid vägkanten för att åka vidare.

– Jag har ju lyssnat på samtalet som föraren gjorde, och han är förtvivlad, för de står där med fem kassar var, och han kunde inte lösa det på något sätt. Och då säger reglerna att man får åka privat taxi, säger Wicktor.

För taxi var precis det som gänget tvingades ta i stället. En kostnad de inte räknade med lägga till högen med shoppingkvitton.

– Ja, vi visste ju inte vad vi skulle göra. Till slut fick vi ringa en vanlig taxi och det blev ganska dyrt, säger Gunnel Wallström till Bohusläningen.