Malala – symbol för flickors skolgång

20-åringen studerar vid Oxford och arbetar för FN

Uppdaterad 2018-04-13 | Publicerad 2017-12-23

Kampen för flickors skolgång var nära att döda henne – en taliban sköt henne i huvudet.

Men inget stoppar pakistanska Malala.

I dag är hon 20 år, har tilldelats Nobels fredspris och är FN:s yngsta fredssändebud någonsin. Fokus: Flickors rätt till utbildning.

Följ Svenska Hjältar på Facebook för fler liknande artiklar

Malala Yousafzais osannolika historia börjar i Swatdalen i Pakistan. Redan som liten älskar hon skolan. Ständigt tävlar hon med en klasskompis om att vara bäst i klassen. Knappast anar hon, där hon sitter med näsan över böckerna, att hon en dag ska bli hela världens symbol för flickors kamp för utbildning.

– Malala har betytt fantastiskt mycket – hon har fört upp frågan om flickors skolgång högt upp på den internationella agendan, säger Sofia Nordenskiöld Klemming på Plan International Sverige.

Tidigt inser Malala att skolan är både glädje och vägen till att kunna uppfylla sina drömmar. Inte minst tack vare pappan, som byggde upp en skola från grunden. Mamman gick bara i skolan ett enda år, eftersom det ansågs meningslöst för en flicka som ändå skulle sköta barn och hushåll.

Flickskolor sprängs

När Malala är tio år kommer talibanerna till dalen. De sprider sin propaganda med våld och hot. De förbjuder nöjen som att se film, lyssna på musik och dansa. Förtrycket mot kvinnor – som redan finns där – hårdnar. Talibanerna anser att kvinnor inte ska lämna hemmet över huvud taget, utom i ”nödfall” – och då alltid med slöja.

Ett av talibanernas mål blir att inga flickor ska få utbildning. Hoten hårdnar, och till pakistaniernas och omvärldens fasa börjar de spränga skolor för flickor. Malala skriver upprört i sin bok ”Jag är Malala”:

”Hur kunde de på 2000-talet hindra mer än 50 000 flickor från att gå i skolan?”

En del föräldrar börjar hålla sina döttrar hemma av skräck för att de ska råka illa ut. Malala fortsätter att gå, med skolväska och böcker gömda under kläderna.

Bloggar och intervjuas

Att fortsätta i skolan blir ett uppror i sig. Och snart börjar den 11-åriga Malala att göra sin röst hörd på allvar. Genom sin pappas rykte som grundare till en skola ger hon intervjuer och skriver en blogg om flickors rätt till skolgång. ”Hur vågar talibanerna ta ifrån mig min grundläggande rätt till utbildning?” dundrar hon.

Under de närmaste åren får omvärlden upp ögonen för den begåvade och vältaliga flickan. Men inte bara omvärlden. Talibanerna ser henne mer och mer som en fiende.

Malala flögs till ett sjukhus i Birmingham för vård.

Så kommer dagen som nästan gör slut på den modiga tjejen. Året är 2012, hon är femton år och sitter på skolbussen hem med sina kompisar när beväpnade män stoppar bussen. En av dem frågar: Vem är Malala? Hon är den enda som inte har ansiktet täckt.

Skjuts i huvudet

Mannen skjuter Malala i huvudet. Kulan går genom vänstra ögonhålan och fastnar i axeln, eftersom hon böjer sig framåt. Det är nära att skolaktivisten Malala inte blir mer än 15 år. Hon svävar mellan liv och död, opereras flera gånger och flygs ut ur landet till ett sjukhus i Birmingham.

Medan Malala vårdas på sjukhuset har hon ingen aning om hur ryktet om hennes kamp och mordförsöket har spridits – hon har förvandlats till hela världens hjältinna.

Efter flera operationer och månader av rehabilitering står det klart att hon klarat sig bra.

Nu tar tonårstjejen världen med storm: På sin 16-årsdag talar hon i FN, och samfundet deklarerar att den 12 juli varje år blir ”Malalas dag”. Som 17-åring blir hon den överlägset yngsta person som tilldelas Nobels Fredspris.

Hyllad av Obama

Men det tar inte slut där. i april i år utses Malala till fredsambassadör för FN. Hennes arbete ska – självklart – fokusera på flickors rätt till utbildning.

Hon har rest världen runt för att träffa ledare och kämpa för flickors skolgång. Hon har mött flickor från världens alla hörn och hört deras berättelser om diskriminering, våld, tvångsäktenskap och fattigdom. Dessutom har hon en egen fond, Malala Fund, som finansierar flera skolor, bland annat i flyktingläger.

Flickan som gömde sina skolböcker undan talibanerna har blivit en kraft som påverkar världspolitiken, en hjältinna som fått hälsningar från Barack Obama och FN-chefer, och inte minst hyllas av flickor världen över.

När hon utsågs till FN:s fredssändebud sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres:

– Du är en symbol för en av de viktigaste frågorna i världen – allas rätt till utbildning.

Elev vid Oxford

Och hennes egen skolgång då? Jo, i höstas började Malala studera vid det anrika universitetet i Oxford. Precis fem år efter mordförsöket gick hon på sin första lektion. Hon twittrade:

”För fem år sedan blev jag skjuten i ett försök att stoppa mig från att tala om flickors rätt till utbildning. I dag gick jag på mina första lektioner i Oxford.”

Och oavsett vad hon skaffar för yrke till slut, har hon som få satt flickors rätt till utbildning på världskartan – redan som tonåring.

ANNONS