Risk för att spänningen åter når kokpunkten

Efter den senaste veckans upptrappade ordkrig kommer det inställda mötet mellan Trump och Kim Jong-un inte som någon total överraskning. Tvivlen har funnit där hela tiden.

Ändå är det ett bakslag och en missad chans att skapa fred. Risken är nu att spänningen åter stiger.

Som i så mycket annat i denna konflikt är det Nordkorea som styr mycket av showen. Det är inte en slump utan en medveten taktik att Nordkorea de senaste dagarna och veckorna attackerat några av Trumps närmaste män och ställt in ett viktigt fredsmöte med Sydkorea.

Det är inte heller en slump att Trumps säkerhetspolitiske rådgivare John Bolton och vicepresident Mike Pence förutspått att Nordkorea kan gå samma öde tillmötes som Libyen om de inte går med på att lämna ifrån sig sina kärnvapen.

Båda sidor ville ha mötet på sina villkor.
Kim Jong-un har redan uppnått extremt mycket på kort tid med sin charmoffensiv som började vid nyår. Han har kunnat visa upp sig i handskakning med USA:s utrikesminister Mike Pompeo och har hållit toppmöte med Sydkoreas Moon Jae-in.

Livförsäkring

Jag undrar om han någonsin ens funderade på att åka till mötet i Singapore där Nordkorea inte skulle kunna garantera hans säkerhet. Dessutom hade Kim mindre att vinna på ett personligt möte än Trump. Nordkoreas diktator var sannolikt aldrig beredd att uppfylla världens och president Trumps förväntningar om att Nordkorea skulle göra sig av med sina kärnvapen. Vapnen är regimens livförsäkring.

Detta är också något som Trump upptäckt vartefter tiden gått och Nordkorea i underhandskontakterna med USA inte velat ge några garantier för att ensidigt ge upp sina kärnvapen.

Trump hade tänkt sig att han skulle stå där som en hjälte och kunna förklara att den världskonflikt alla tidigare presidenter misslyckats fixa var löst. Därefter hoppades han resa till Oslo och hämta hem fredspriset. När han insåg att risken fanns att det i stället var han själv som skulle bli lurad så beslöt han att ställa in mötet.

Vad händer nu?

Så vad händer nu?

Risken är givetvis att vi återigen får se ett upptrappat ordkrig där de två ledarna kommer att hota varandra. Trump passade på att komma med ett hot i brevet till Kim Jong-un.

– Du talar om era kärnvapen men vår kapacitet är så massiv och kraftfull att jag vid gud hoppas att den inte ska behöva användas.

Då hade Nordkorea dessförinnan sagt att man är lika beredd att möta USA i en nukleär konfrontation som vid förhandlingsbordet.

Fortsätter det på det viset kan vi snart vara tillbaka i samma läge som i slutet av förra året då en amerikansk attack mot Nordkorea inte gick att utesluta. Trumps tuffa ord om "eld och raseri" var säkert en bidragande orsak till att Kim Jong-un plötsligt bytte ansikte.

Hur hans taktik ser ut nu vet vi inte.

Slå in kil

Kanske har han fått garantier från Kina att Peking kommer att blunda för om de internationella sanktionerna mot Nordkorea bryts. I vilket fall har Kim vunnit en del tid och lyckats slå in en kil mellan USA och Sydkorea. Moon Jae-in kommer garanterat att försöka förtala Trump att inte ge upp försöken att locka Nordkorea till en uppgörelse. Han har själv investerat stort i att skapa fred med grannlandet i norr.

Trump verkar inte heller helt ha stängt dörren för att mötet mellan honom och Kim Jong-un kan bli av i framtiden.
I brevet skriver Trump att han hade sett fram mot att träffa Kim och om denne ändrar sig är han välkommen att när som helst höra av sig till den amerikanske presidenten.

Han tackar också Kim för frisläppandet av tre amerikanska medborgare som suttit fängslade i Nordkorea. Att få hem de tre amerikanerna var en framgång för Trump som gör att han förmodligen inte ångrar att han för några månader sedan tackade jag till Kim Jong-uns inbjudan att ses.

Nya tester?

Avgörande nu blir om Nordkorea tänker återuppta sina raket- eller kärnvapentester. Gör man det kommer spänningen snabbt att åter stiga mot kokpunkten.

I dag förstörde Nordkorea den underjordiska sajt varifrån alla sex kärnvapentester gjorts. Ett litet antal utländska journalister tilläts närvara men inga experter.

Det är inte osannolikt att Nordkorea redan har andra underjordiska anläggningar dit eventuella tester kan flyttas.

Följ ämnen i artikeln