Sydkoreas president: ”Trump borde få fredspriset”

Uppdaterad 2018-05-02 | Publicerad 2018-04-30

Donald Trump borde få Nobels fredspris för sin insats för att få Nord- och Sydkorea att närma sig varandra.

Det tycker Sydkoreas president Moon Jae-In.

– President Trump borde tilldelas Nobels fredspris. Det vi behöver är fred, säger han under en pressträff, uppger Reuters.

Under förra veckan kom det historiska beskedet att Nord- och Sydkorea officiellt avslutar Koreakriget och kommer att skriva under ett fredsavtal. Ögonblicket förevigades när Kim Jong-un klev över gränsen till Sydkorea för att förenas i en kram med Moon Jae-in.

Nu säger den sydkoreanska presidenten Moon Jae-in som även tidigare berömt Donald Trumps agerande i konflikten på Koreahalvön att den amerikanske presidenten borde tilldelas Nobels fredspris för sitt insatser för Koreahalvön.

– President Trump borde tilldelas Nobels fredspris. Det vi behöver är fred, säger han under en pressträff, uppger Reuters.

Kommentaren kom under en pressträff där ett gratulationsmeddelande från Lee Hee-hoo nämndes. Hon är änka till den tidigare presidenten i Sydkorea, Kim Dae-jung, som tilldelades Nobels fredspris år 2000 för att sina försök till fredssamtal med den dåvarande ledaren i Nordkorea, Kim Jong Il.

Lee Hee-ho säger i uttalandet att Moon förtjänar priset som erkännande för sina insatser.

Moon svarade med att föreslå Trump som pristagare.

– Trump förtjänar ett stort erkännande för att ha fått till de interkoreanska samtalen. De kan vara ett resultat av de amerikanska sanktionerna, sa Moon i januari.