Polis försökte stoppa kvinnomarsch med våld

TT

Uppdaterad 2019-03-09 | Publicerad 2019-03-08

Turkisk polis har skjutit tårgasgranater mot tusentals deltagare i en kvinnomarsch utan tillstånd på internationella kvinnodagen. Demonstranterna besköts även med gummimantlade kulor.

Kvinnomarschen startade vid den stora centrala shoppingavenyn Istiklal i landets största stad Istanbul. Och enligt nyhetsbyrån AFP:s utsända reporter attackerade den turkiska polisen kvinnorna. Den oberoende turkiska tidningen Ahval skriver att många kvinnor utsattes för fysiskt våld. De attackerades med tårgas och polisen ska även ha hotat att släppa polishundar mot dem.

Under marschen krävde kvinnorna bland annat stärkta rättigheter, och lyfte våldet mot kvinnor.

Kritiserade Erdogan

Trots polisens motstånd lyckades tusentals kvinnor organisera sig på platsen där marschen skulle starta. Samtidigt blockerade polisen flera delar av platsen för att hindra fler från att ansluta sig. Demonstranterna skanderade “vi står enade och starka”, skriver Ahval.

– Vi är inte tysta, vi är inte rädda, ropade kvinnorna.

Många kvinnoaktivister i landet har kritiserat presidenten Recep Tayyip Erdogans islamistiska regering för att inte göra tillräckligt för att hejda våldet mot kvinnor i landet.

– De styrande gör ingenting för att stoppa det. Det är det enda vi kan göra; komma hit och höja våra röster, sade en av demonstranterna till AFP.

Marscherade även i Ankara

Det är sjuttonde året i rad som kvinnor samlas och marscherar i Turkiet på internationella kvinnodagen. Förra året samlades närmare 10 000 kvinnor på Istiklal i Istanbul för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor.

Även i huvudstaden Ankara samlades ett hundratal kvinnor för att marschera. Flera av deltagarna ropade "män dödar och staten skyddar mördarna".

Enligt organisationen Kadin cinayetlerini durduracagiz ("Stoppa kvinnomorden") dödades 440 kvinnor i Turkiet i fjol för att de var just kvinnor. År 2012 var antalet 210, skriver AFP.