Kronprinsessan Victoria på resande fot i Mellanöstern

Victoria och Daniel vårdar svenska relationer

Publicerad 2018-10-17

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är på ­besök i Jordanien och ­Libanon.
Här vandrar kronprinsessan längs den 65 mil långa vandrings­leden Jordan Trail.

Kronprinsess­paret anlände i Amman i Jordanien i förrgår tillsammans med statsrådet Lena Hallengren.

Iklädd snövit byxdräkt med kavaj besökte sedan kronprinsessan Victoria, tillsammans med prins ­Daniel och statsrådet, citadellet i Amman.

Citadellet är beläget på den högsta av Ammans klassiska sju kullar och består av forntida ruiner från bland annat det romerska Herkules­templet.

Miljöskydd i fokus

I förrgår kväll var kronprinsessparet och Lena Hallengren inbjudna till en mottagning med middag som Sveriges ambassadör Erik Ullenhag höll för olika FN-organisationer, verksamma i Jordanien.

I går var det dags för kronprinsessan att byta ut de högklackade pumpsen mot vandringskängor.

Kronprinsessparet och statsrådet vandrade fem ­kilometer längs den 65 mil långa vandringsleden Jordan Trail. Leden sträcker sig från Umm Qais vid den ­syrisklibanesiska gränsen till Röda havet.

Medan kronprinsessan kunde passa på att njuta av den vidsträckta utsikten över de sluttande bergen och dalarna fick hon information om hur olika organisationer arbetar för att skydda den omgivande miljön.

Besökte Jesu dopplats

Även besök vid Döda ­havet, Jesu dopplats och Skandinaviska skogen var inplanerade. Skogen var en gåva till kronprinsessans far, kung Carl Gustaf, vid hans statsbesök i Libanon 1989. I dag åker kronprinsessparet och statsrådet ­vidare till Libanon och dess huvudstad Beirut.

Syftet med de officiella ­besöken i Jordanien och ­Libanon är att stärka de ­goda relationerna mellan Sverige och de två länderna. Men även att lyfta FN:s hållbarhetsmål inom Agenda 2030 med fokus på jämställdhet, klimat och humanitära ­frågor.