Gåtan som polisen inte kan lösa: Vad hände Emilie, 17?

Lämnade inga spår. Efter utekvällen i Slagelse återvände kompisarna till Korsör. Där valde Emelie Meng att promenera den sista biten till sitt hem ensam. Någonstans på vägen dog hennes mobil och hon var spårlöst borta.
Foto: Privat
Lämnade inga spår. Efter utekvällen i Slagelse återvände kompisarna till Korsör. Där valde Emelie Meng att promenera den sista biten till sitt hem ensam. Någonstans på vägen dog hennes mobil och hon var spårlöst borta.
NYHETER

 När kroppen hittades på julafton 2016 hade hon varit försvunnen i över ett halvår.

Mordet på 17-åriga Emilie Meng har skakat om hela Danmark.

Men förutom en övervakningsbild och en vit skåpbil finns det få spår som avslöjar vad som har hänt den unga kvinnan.

– Det är mycket ovanligt att en person försvinner klockan fyra på morgonen utan att lämna några spår alls efter sig, säger danska förundersökningsledaren Søren Ravn-Nielsen till danska Tv2.

På övervakningskameran från den 10 juli ser man ryggen på den 17-åriga kvinnan när hon går ut från tågstationen i Korsör. Klockan är strax före fyra på morgonen och hon har just skilts från sina vänner.

Solen är på väg upp och Emilie Meng har bestämt sig för att promenera de tre kilometerna till hemmet i centrala Korsör där hon bor med sina föräldrar och syskon.

Några timmar senare, på söndagsförmiddagen, samlas kvinnokören i Sankt Povls Kirke i Korsør som vanligt och ska öva inför dagens gudstjänst.

Men en person i kören saknas, Emilie Meng. Det förvånar den kvinnliga prästen.

–  Emelie brukar inte komma för sent, säger hon till danska TV2.

Plötsligt slår kyrkporten upp och Emilies mamma springer in.

–  Är Emilie här? frågar hon förtvivlat och ser sig om i lokalen.

På morgonen har hon upptäckt att dotterns säng är tom.

–  Jag är rädd för att det har hänt något fruktansvärt, säger hon.

Polisen letar

Polisen börjar vända upp och ner på varje sten runt stations­huset i Korsör för att leta efter henne och vännerna förhörs.

Kvällen den 9 juli hade, enligt tjejgänget som Emilie umgicks med, varit som alla andra. De hade roat sig i den lilla orten Slagelse, varit på restauranger och kaféer.

Natten blir lång. Vid halv fyratiden tar de tåget tillbaka till hemorten Korsör på västra Själland. Tågresan mellan Slagelse och Korsör tar nio minuter. Emilie Meng upptäcker att batterierna på hennes mobiltelefon är slut och hon laddar telefonen på tåget.

När de tre vännerna kommer fram till stationen bestämmer de två andra sig för att ta en taxi hem. Men Emilie vill gå.

–  Vi ses, hör av dig när du har kommit hem, säger en av kompisarna. Emilie lovar.

Grusvägen hem är en sträcka som hon har gått åtskilliga gånger förut. Polisen har senare kunnat se att hennes mobiltelefon slutade att fungera någonstans på vägen.

Enorm sökinsats

En av de största sökinsatserna i dansk kriminalhistoria sätts in. Poliser, helikoptrar, drönare och dykare finkammar området. Flera hundra frivilliga går skallgång och söker av terrängen runt Korsör.

Två dagar senare sker plötsligt något som får hoppet att tändas hos de anhöriga. Vännerna har skrivit på Emilies Facebook och hennes profilbild dyker upp intill meddelanden.

–  Det tyder på att hon läst dem, hon är aktiv på ett eller annat sätt, säger polisens förundersökningsledare Flemming Jensen till tidningen Själländske.

Frågorna hopar sig och polisen arbetar med flera olika teorier. En av dem är att Emilie kan ha råkat ut för en olycka och ligger skadad någonstans längs vägen. Men man undersöker också möjligheten att hon kan ha försvunnit frivilligt.

Det går ett rykte om att Emilie ska ha varit ledsen för att en pojkvän ska ha gjort slut och att hon kan ha flytt till Köpenhamn. Men en vän till familjen träder fram i dansk tv och förnekar uppgiften.

”En helt vanlig tonåring”

–  Emilie var inte nedstämd över något och hon har aldrig försvunnit frivilligt tidigare. Hon var en helt vanlig tonåring som sjöng i kyrko­kören och umgicks med sina väninnor. Emilie hade ett fantastiskt förhållande till sin familj, säger vännen till danska tv-programmet Go aften Danmark.

Ett vittne hör av sig till polisen. Natten mot den 10 juli hade den 59-åriga förtidspensionären Erling Jensen i Korsör svårt för att sova. När han vid fyratiden gick ut i den ljusa sommarnatten fick han syn på en vit skåpvagn av märket Mercedes Sprinter.

–  Föraren körde som om han var sinnessjuk, för att uttrycka sig milt. Den var nära att han miste kontrollen över bilen. Vilken idiot, tänkte jag, säger han till danska tidningen BT.

Jensen hinner inte se nummerplåten eller vem som kör bilen, men flera vittnen som har gjort samma iakttagelser hör av sig till polisen. Polisen tycker att uppgiften är intressant men vet inte hur de ska kunna koppla den till försvinnandet.

Plakat över hela landet

Veckorna går och polisen står och trampar i utredningen. Över hela Danmark sitter plakat med Emilies foto och namn upphängd på flera språk. Vittnen hör av sig och säger sig ha sett kvinnan på olika platser, men det är inga uppgifter som leder polisen vidare i arbetet.

Emilies familj vädjar till allmänheten att fortsätta leta.

–  Ovissheten som de lever med är förfärlig. De vågar inte tro på något, men varje dag hoppas de ändå att hon ska dyka upp, säger vännen i Go aften Danmark.

Familjen utfäster en belöning på 200 000 kronor till den som kan hjälpa polisen att hitta henne. En 33-årig man grips och förhörs som misstänkt. Han har tidigare dömts för sexbrott i samma område men när mannen visar sig ha alibi tvingas polisen att släppa honom. Under hösten gör man också flera husrannsakningar i en 67-årig mans hus i Korsör. Grannar har hört av sig till polisen och anmält att de, från hans hus, ska ha hört en ung kvinna skrika på hjälp.

Inget spår av Emelie

Mannens hus söks igenom vid sammanlagt fem olika tillfällen innan polisen förklarar att de inte har hittat några spår av kvinnan.

Den 21 december skriver en av Emilies närmaste vänner på Facebook: ”Den största julklappen skulle vara att få hem Emilie Meng”.

Tre dagar senare kommer vändpunkten. På julafton gör polisen ett fynd i ett våtmarksområde i Borup, sex mil öster om Korsör. En person som har varit ute och rastat hunden ser kroppen som har flutit upp. Efter den rättsmedicinska undersökningen kan man efter över fem månaders letande konstatera att det är Emilie Meng som är hittad.

Svårt sargad kropp

Hur länge hon har legat i vattnet är svårt att avgöra. Kanske ända sedan hon försvann, åtminstone under en längre tid.

Kroppen är svår att identifiera, det går först inte ens att fastställa om den tillhör en man eller kvinna. Polisen säger att de misstänker att hon har utsatts för ett brott. De drar också slutsatsen att gärningsmannen måste ha haft tillgång till en bil och den vita skåpvagnen blir åter central i utredningen.

Bästa kompisen skriver på Facebook:

”Min bästa väninna, min soulmate. Aldrig har jag känt en så stor smärta och så stor tomhet. I flera månader har jag kunnat gå runt och hoppas, att du bara behövde en paus, att tonårsproblemen hade blivit för mycket under en period och att du behövde starta om på nytt.”

Stor manifestation

Ett par dagar efter att Emilies kropp har hittats anordnas en stor manifestation i Korsör till hennes minne. Hundratals samlas på gatorna och går med tända facklor i mörkret för att manifestera mot våldet. Under en minnesgudstjänst håller prästen Anna Helleberg Kluge, som konfirmerat Emilie och har lett kören där hon sjöng, ett tal för henne i den fullsatta kyrkan.

–  Nu ska änglarna sjunga för Emelie, på samma sätt som hon så många gånger har sjungit för oss här.

Torsdagen den 19 januari hålls begravningen Sankt Povls kyrka i Korsör. 

Runt dopfunten placeras 17 ljus, ett för varje år som hon fick leva.

– Lika meningslös som hennes bråda och våldsamma död var,
lika betydelsefullt var hennes liv. Hon var ett ljus för många, säger prästen Anna Helleberg Kluge.

Beslutar att framträda i tv

Kort därpå bestämmer sig hennes närmaste vänner för att ställa upp i en intervju för programmet Station 2 i danska TV2.

I intervjun berättar de om hur de, tillsammans med Emilie, hade sett fram emot den bästa sommaren någonsin.

–  Det kan lätt verka hopplöst, vad vi än gör så får vi inte Emilie tillbaka. Men genom att berätta hoppas vi att nya vittnen träder fram eller att det kommer nya spår. Det är riktigt skrämmande att veta att den som slog ihjäl vår väninna går fri därute.

Efter intervjun får polisen in en stor mängd med tips som de fortfarande bearbetar.

Men än så länge är mordet på 17-åriga Emilie Meng fortfarande en gåta som förbryllar och engagerar ett helt land.

På julafton 2016 hittas en död kropp

10 juli:

Emilie skiljs från sina vänner utan­för Korsör station klockan fyra på morgonen och fastnar på övervakningskameran.

11 juli:

Massiv sökinsats sätts in, över 200 frivilliga går skallgång.

12 juli:

Vännerna och polisen förbryllas över plötsligt livstecken på Facebook där det ser ut som om hon har läst sina meddelanden.

16 juli:

Polisen säger att hoppet minskat för att hitta Emilie vid liv.

21 juli:

Familjen utfäster en belöning, polisen söker med helikoptrar och efterlyser sen en svart liten väska som kan tillhöra henne.

29 juli:

Flera vittnen uppger att de ska ha sett Emilie i staden Skive men trots att man söker igenom övervakningsfilmer hittar man inget. Missing people kopplas in.

14 oktober:

Media avslöjar att polisen vid flera tillfällen sökt igenom en 67-årig mans hem i Korsör efter att grannar misstänkt honom för att hålla någon gömd i huset. Själv går han ut och säger att inte har inte har något att dölja.

17 oktober:

En 33-årig lastbilschaufför som tidigare dömts för sexbrott grips men släpps efter att han visat sig ha alibi.

28 oktober:

67-åringen anmäler en granne för olovligt ha avlyssnat hans hem. Poliserna undersöker ljudfilerna med hittar inget misstänkt.

24 december

En förbipasserande upptäcker en död kropp i vattnet i Regnemarks Bakker utanför Borup. Dagen därpå bekräftar polisen via Twitter att kroppen tillhör Emilie Meng. Rättsmedicinska undersöknngen visar att hon troligen dödats kort tid efter försvinanndet.

29 december: 

Tusentals vandrar genom Korsörs gator i ett fackeltåg till Emilie Mengs minne.

19 januari:

Emilie Meng begravs i kyrkan i Korsör.

Liknande svenska fall

Helén Nilsson
Tioåriga Helen Nilsson från Hörby försvann i mars 1989.  Sex dagar senare hittades hennes nakna sargade kropp i en plastsäck i en skogsdunge utanför skånska Tollarp. Mordet var länge ouppklarat och man misstänkte att samma gärningsman även hade mördat 26-åriga prostituerade Jannica Ekblad. 15 år senare greps Ulf Olsson och dömdes för människorov, grov våldtäkt och mord. Trots att hans DNA fanns på Heléns kropp nekade han till brotten. Året därpå dömdes han även för Jannica-mordet. Ulf Olsson erkände aldrig och begick senare självmord på den rättspsykiatriska anstalt där han vårdades.

Carolin Stenvall
Ekonomiassistenten Carolin Stenvall försvann den 12 september 2008 söder om Gällivare när hon var på väg i sin bil till en anställningsintervju. Försvinnandet och letandet efter 29-åringen fick enorm uppmärksamhet hos allmänheten och i media. Kroppen hittades först sex veckor senare och hon var både skjuten och hade skador på huvudet. Vittnesmål och fynd ledde till den 51-årige svårt alkoholiserade Gällivare-bon Toni Alldén som greps och senare dömdes till livstids mord. Något riktigt motiv till dådet har aldrig framkommit.

Lisa Holm
Mordet på 17-åriga Lisa Holm är ett av Sveriges mest uppmärksammade kvinnomord någonsin. Den 7 juni 2015 försvann hon från kaféet där hon jobbade i  Blomberg utanför Kinnekulle. Efter en stor sökinsats fann man henne, fem dagar senare, strypt i en arbetsbod. Nerijus Bilevicius fälldes, med hjälp av DNA-bevisning och dömdes till livstids fängelse och utvisning.