Stefan Löfven om attacken: FN måste agera

Uppdaterad 2017-04-08 | Publicerad 2017-04-07

Stefan Löfven säger att nattens raketattack kan innebära en vändning i Syrienkonflikten.

Statsministern vill nu att FN agerar.

– Det är världssamfundets uppgift att hitta en lösning – då har supermakterna en väldigt stor betydelse.

Samtidigt ställer sig -ledaren Anna Kinberg Batra bakom attacken och kallar den ”moraliskt försvarbar”.

Stefan Löfven.

Natten till fredag skickade USA:s president Donald Trump 59 kryssningsrobotar mot en regimkontrollerad militäranläggning i Homs i Syrien.

Attacken har fördömts av bland annat Ryssland och Iran, men får stort stöd från flera högt uppsatta politiker och ledare världen över.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade utvecklingen för Aftonbladet på fredagsförmiddagen.

– Det kan hända att vi får en ny vändning i Syrienkonflikten. Sveriges position är att vi ska lösa det här i FN:s säkerhetsråd, där vi nu har en plats. VI måste hitta en politisk lösning i frågan.

Betyder det att vi får en oroligare omvärld?

– Det är det vi inte riktigt vet. Det finns ett stort ansvar hos Ryssland, hos USA, hos Kina och hos de andra permanenta medlemmarna att sätta sig ner och hitta en gemensam resolution som både fördömer attacken med nervgas och utkräver ansvar för de som ligger bakom detta. Det är världssamfundets uppgift – då har supermakter en väldigt stor betydelse.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger under fredagsförmiddagen att kemvapenattacken mot civila i Syrien är avskyvärd och fullständigt oacceptabel.

– Jag tror att många delar frustrationen över att säkerhetsrådet inte kunnat ingripa som man borde och det är säkert det som ligger bakom gårdagens amerikanska attack, säger Wallström och pekar på att FN:s säkerhetsråd misslyckats med att nå enighet.

– Men vi måste också upprätthålla viktiga principer, som respekt för folkrätten.

”Beklagar”

Vidare menar Margot Wallström att det är oklart om nattens robotangrepp är en ny typ av amerikansk politik men att även militära svar måste grundas i folkrätten.

– Det är viktigt att det finns en folkrättslig grund för agerande, men nattens robotattack reser också frågor kring hur detta kan vara förenligt med folkrätten.

Därför menar Margot Wallström att frågan måste tillbaka till säkerhetsrådet, som i sin tur måste ta ansvar för att nå en hållbar politisk lösning.

– Det finns redan för mycket vapenmakt i Syrien. Det är hög tid att det syriska folket får bestämma över sin framtid.

Wallström anser även att det var väntat med starka reaktioner, bland annat från Ryssland.

– Vi måste se till att det här inte trappas upp till någonting som vi inte vill se – mer aggression och mer vapenmakt. Så fort som möjligt måste vi se till att vi får ansvarsutkrävande. De som använder kemvapen mot sina egna oskyldiga barn och civila måste en dag hamna framför en domare. Det är den allra viktigaste uppgiften vi har, säger Margot Wallström.

AKB: ”Moraliskt försvarbart”

Moderatledaren Anna Kinberg Batra ställer sig bakom den amerikanska attacken i Syrien.

– Jag tycker att det är rätt och rimligt att agera i en extrem situation. För här håller faktiskt en diktator på att mörda sin egen befolkning och gasa ihjäl barn - då är det rimligt att agera. Jag hoppas att det här blir en vändpunkt som kan leda fram till en politisk lösning, säger Anna Kinberg Batra.

Samtidigt ser hon problemen med att USA nu agerar på egen hand.

– Det är komplicerat, men när situationen är som den är - dett helvete på jorden - då tycker jag att det är moraliskt försvarbart att agera som USA har gjort nu.