Hamas öppnar för långvarig vapenvila

Publicerad 2024-04-25 08.01

Hamas föreslår en långvarig vapenvila med Israel.

I en ny intervju öppnar en av organisationens ledare för ett helt nytt scenario:

Vapenvila på fem år eller mer – då lägger Hamas ner sin väpnade gren.

Följ ämnen
Israel

Det är en av den terrorstämplade organisationens ledare, Khalil al-Hayya, som i en intervju med nyhetsbyrån AP presenterar vad som bara kan beskrivas som ett skifte från gruppen.

En vapenvila på fem år eller mer – och att Hamas lägger ner sin väpnade gren och blir ett politiskt parti.

Det förutsätter dock att en självständig palestinsk stat etableras, längs de gränser som man enades om före 1967, betonar al-Hayya samtidigt.

Unikt

Han säger även att Hamas vill ansluta sig till PLO (Palestine Liberation Organization), som leds av rivaliserande partiet Fatah, för att forma en enhetlig palestinsk regering.

Hamas skulle acceptera ”en helt suverän palestinsk stat på Västbanken och Gazaremsan mot att palestinska flyktingar får återvända, enligt internationella resolutioner”, i enlighet med 1967-gränserna, säger al-Hayya.

al-Hayya.

Liknande uttalanden har dryftats genom åren, men det beskrivs ändå som unikt att uttalandet kommer nu, mer än ett halvår efter 7 oktober-attacken mot Israel och det efterföljande kriget.

Osannolikt

Hamas har sedan 2007 haft ett ensamt, mycket auktoritärt, styre på Gazaremsan, sedan man körde ut Fatah från territoriet.

Samtidigt har Fatah pressats av bland annat USA att ta över ledningen i Gaza när kriget är över.

AP konstaterar i artikeln att det är osannolikt att Israel går med på ett sådant avtal eftersom man efter terrorattacken den 7 oktober svurit på att krossa Hamas och få hem samtliga ur gisslan från Gaza. Den nuvarande israeliska regeringen är också motståndare till en tvåstatslösning.

Rafah i mitten av april.