Dömdes för dödligt grepp – polis frias

TT

Publicerad 2024-05-10

Svea hovrätt i Stockholm. Arkivbild.

En polis dömdes för vållande till annans död sedan han tryckt sitt knä mot en handfängslad mans rygg i nästan två minuter.

Nu frikänns han av Svea hovrätt, som dömer honom för tjänstefel.

Tingsrättsdomen, villkorlig dom och dagsböter för att av oaktsamhet ha orsakat mannens död, överklagades av försvaret som hävdade att dödsorsaken sannolikt var en annan.

Hovrätten, som inhämtat ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd, anser inte att det är ställt utom rimligt tvivel att polisens agerande bidrog till mannens död.

”Hovrätten anser att det genom den utredning som lagts fram inte har kunnat uteslutas att mannen skulle ha avlidit även utan det handlande som lagts polismannen till last enligt åtalet”, skriver man i ett pressmeddelande.

Ökad risk

Polismannens handlande anses dock ha medfört ökad risk för andningssvårigheter och i förlängningen mannens död. Han döms därför för tjänstefel och straffas med böter.

Dödsfallet inträffade i samband med ett ingripande på Lidingö utanför Stockholm i november 2021. Mannen som avled gjorde motstånd vid gripandet och var svår att få kontroll över, då han enligt poliserna uppträdde mycket aggressivt och irrationellt.

Enligt åtalet pressade polisen mannen mot marken med sitt knä under så lång tid att han ”avled till följd av kvävning med efterföljande hjärtstopp” – en bedömning som delades av Stockholms tingsrätt.

Unikt mål

Försvaret åberopade ett annat rättsmedicinskt utlåtande, i vilket hjärtstopp på grund av en försurning av blodet till följd av långvarig och kraftig ansträngning – en konsekvens av mannens kraftiga motstånd – sågs som den troliga dödsorsaken.

Polisens personalansvarsnämnd har sedan tidigare beslutat att polismannen får behålla sin tjänst oavsett dom.

Målet är det första i Sverige där en polis åtalats för vållande till annans död genom ett fysiskt grepp.