Uppfinnaren Peter Madsen medger häktning

Uppdaterad 2018-04-25 | Publicerad 2017-08-14

Peter Madsen, som misstänks för att ha orsakat den svenska journalisten Kim Walls död, accepterar häktningen.

Uppfinnaren nekar dock fortsatt till brott. Det säger hans advokat till danska TV2.

Peter Madsen

I lördags häktades den danske uppfinnaren Peter Madsen. Han misstänks för att ”av oaktsamhet” ha vållat frilansjournalisten Kim Walls död.

Rätten beslutade att Madsen ska sitta häktad i 24 dagar. På måndagsmorgonen kom beskedet att uppfinnaren inte kommer att överklaga beslutet.

– Han accepterar häktningen men nekar fortfarande till brott, säger advokaten Betina Hald Engmark till danska TV2.

– Jag hade ett möte med min klient i går och vi har beslutat att inte säga mer än så.

Ändrade sin förklaring

Peter Madsen sa till polisen inledningsvis att han släppte av Kim Wall, 30, på ön Refshaleøen vid 22.30-tiden i torsdags kväll. Aftonbladets utsände har pratat med flera personer som befann sig i området vid den aktuella tidpunkten. Ingen av dem säger sig ha sett någon ubåt.

På måndagen höll Köpenhamnspolisen en presskonferens om det mycket uppmärksammade fallet. Då kom det fram att Peter Madsen lämnat en ny redogörelse för vad som hänt under kvällen och natten.

– Vi har fått en ny förklaring och det är mot bakgrund av den som vi nu söker i Kögebukt. I nuläget kan jag inte gå in på vad den förklaringen går ut på, har Jens Møller, vice polisinspektör i Köpenhamn, tidigare sagt till Aftonbladet.

Söker i vattnet

Peter Madsen och Kim Wall lämnade kajen i Köpenhamn vid 19-tiden på torsdagskvällen. Under natten anmäldes journalisten försvunnen av sin pojkvän. På fredagsförmiddagen upptäckte en räddningshelikopter ubåten. Då stod Madsen på farkosten. Han fick sedan hoppa i vattnet när den sjönk.

Ubåten har bärgats och undersökts av polisens tekniker. Ingen person befann sig därinne.

Sedan i söndags har polisen sökt med båtar, dykare och flyg i i närheten av platsen där farkosten gick till botten. Letandet är komplicerat och området där Kim Wall potentiellt kan finnas är mycket stort.

– Vi har många tankar om hur vi ska söka, sa Jens Møller till Aftonbladet på måndagsmorgonen.