Snöskottarens varning: Någon kan skadas

Varnar för istappar och snöras i Stockholm

Publicerad 2021-02-21

Mängder av snö har fallit över stora delar av Sverige, till mångas glädje.

Men när temperaturen kämpar sig upp över nollan kan den vita lyckan förvandlas till en dödsfälla.

– Jag vill varna alla som är ute och går, säger en snöskottare.

– Det här är inget man ser nedifrån. Isblock har bildats på taken och faller ner helt oannonserat. Du ser det inte förrän du får det på huvudet, berättar en anonym snöskottare som har fullt upp i Stockholm i dagarna.

Vissa hustak har rännor som förhindrar att det bildas istappar – kombinationen med lutande plåttak som avdunstar värme är ödesdiger. Just dessa kan vara extra farliga vid snabba temperaturväxlingar mellan plus- och minusgrader.

– Snön packas ihop vid såna här temperaturändringar och blir till hård is när temperaturen går ner under natten. När det blir varmt igen på morgonen blir isen som bildats alldeles för tung och det smälta vattnet gör att den faller ner, förtydligar takskottaren.

”Det har hänt att någon har dött”

Det är fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som ansvarar för att snö och is tas bort – på ett säkert sätt. Misskötsel kan få ödesdigra konsekvenser.

– Om det faller ner på nån person som skadar sig svårt – det har ju hänt att någon har dött också – så det blir det en polisiär utredning för att ta reda på vem som är straffansvarig, säger takskottsexperten Hans Bergström från Umeå.

För att förebygga eventuella missöden kan fastighetsägare anlita olika typer av företag som skottar snö. Det finns två typer av avtal för detta ändamål.

Två typer av avtal

Det ena är ett så kallat ”avropsavtal” där fastighetsägaren ringer in till sitt utvalda företag och meddelar när det behövs takskottning. Det andra är ett ”bevakningsavtal”. Då tar det snöskottande företaget på sig ansvaret över fastigheten när det gäller att hålla borta snö och is – och att spärra av när så behövs.

– Branschen förordar avropsavtal för kommer det mycket snö kan det bli svårt för företagen att hinna skotta och ta bort is. Då är det upp till fastighetsägaren att spärra av på ett lämpligt sätt så det inte blir några skador eller faller ner is på tredje person, berättar takskottsexperten Hans Bergström.

Den hårt arbetande snöskottaren och hans kollegor noterade redan på väg in till jobbet vilka intensiva dagar som väntade. Massor av isblock syntes på trottoarerna. Då beslöt han sig för att larma Aftonbladet.

– Jag vill varna alla som är ute och går. Jag vill inte att nån skadas eller råkar illa ut, säger snöskottaren.