Mangs: Jag sköt inte för att döda

Publicerad 2012-05-07

MALMÖ. I flera förhör sitter Peter Mangs framåtlutad över bordet med händerna för öronen utan att svara på en enda fråga.

Men för häktespersonal och psykologer har han sagt desto mer.

– Jag är inte rasist. Och jag sköt inte för att döda.

Peter Mangs, 40, har suttit häktad i 17 månader och ett stort antal förhör har hållits med honom.

Ofta sitter han helt tyst och vägrar svara på frågor. Förhörsledarna noterar att han håller händerna för öronen.

"Don't worry be happy"

Vid ett tillfälle sjöng han förhöret igenom. Låtarna han hann med innan förhörsledarna gav upp var bland annat USA:s nationalsång, "Nu grönskar det", "Don't worry be happy" och "Nobody knows".

Men för flera vänner har han tidigare berättat om morden. Och efter att han häktades har han fortsatt att berättat för häktespersonal och för en psykolog.

En ur häktespersonalen uppfattade det som att Mangs nästan skröt när han upprepade gånger sade att han gjort sig skyldig till tre mord och 15 mordförsök och bland annat talat om sitt första offer, Kooros Effatian.

– Det gick så lätt att jag gjorde det igen, ska han ha konstaterat för en psykolog.

"Tömde magasinet"

Om mordet på Trez West Persson, 20, har han sagt till sin psykolog.

– Jag var ute och såg bilen parkerad, jag kunde lukta mig till att han var kriminell. Jag lyste på bilen, jag gick därifrån, sedan gick jag tillbaka igen, lyste på dem, sedan retirerade jag. Då försökte de starta bilen och åka. Jag sköt och tömde hela magasinet.

I förhör vill dock Mangs inte stå för det han sagt i samtalet med psykologen.

– Ingen kommentar.

Inte rasist

Men han har understrukit att han inte är rasist, att det inte var rasism som fick honom att gå efter människor med utländsk bakgrund. Han har betonat att han spelat musik med svarta och känt personer med olika nationaliteter.

–  Det var inte något rasistiskt har han sagt, utan att förklara närmare varför han gjorde det han menar att han gjorde.

Han säger även att han inte skjutit för att döda. Han är en så pass bra skytt menar han att han inte skulle missat.

– Jag sköt inte för att döda.