Sydkorea kämpar för att hejda dödsviruset

Publicerad 2015-06-09

Smittar från kameler – till människa

På några veckor har mers tagit sex människors liv. 

Nu rustar Sydkorea för att stoppa spridningen av dödsviruset.

– Det är det största utbrottet någonsin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Dödligheten är hög. Omkring en tredjedel av de som smittats av viruset mers dör. Den 20 maj, via en man som rest från arabiska halvön, tog sig smittan till Sydkorea. Sedan dess har sex personer dött och mer än 80 personer konstaterats bära viruset. Samtliga fall har en så kallad epidemiologisk länk till den man som förde mers in i landet. 

– Det är olyckligt för Sydkorea. Det är det största utbrottet någonsin. Men det liknar situationer vi sett tidigare i olika delar av världen och det är nog slumpen som gjort att det blivit omfattande, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Vårdades på tio sjukhus

Bland offren finns en patient som ska ha vårdats på omkring tio sjukhus innan det slutligen konstaterades att personen bar på mersviruset.

– Det är uppenbart att man från början inte tänkte på att det kunde vara mers. Det kan jag tänkta mig kan hända även i Sverige, att en patient flyttas runt när det är oklart vad som är ursprunget till viruset, säger Tegnell.

Det senaste offret är en man i 80-årsåldern, som vårdats på sjukhus för lunginflammation. Och det är via sjukhusen som smittan spritts – till andra patienter och vårdpersonal.

Tusentals satt i karantän

– Patienterna har vårdats nära eller i samma rum. Viruset är delvis luftburet, men inte på långa avstånd. Så det smittar inte i tunnelbanan eller på flygplan, utan när man befinner sig nära varandra till exempel på sjukhus eller bland familjemedlemmar, säger Tegnell som uppger att ingen turist blivit smittad.

För att sätta stopp på spridningen har Sydkorea tagit till hårda metoder. Vårdkedjan av misstänkt smittade isoleras. Över 2 300 personer i Sydkorea är försatta i karantän och över 1 000 skolor har stängts, enligt TT.

"Ett mysterium"

– Det finns en strukturell svaghet i Korea. Sjukhusen är inte stängda. Patienterna ligger i flerbäddssalar. Det kan finnas fem till sex patienter i ett rum där varje patient har en anhörig. Det är därför det var en stor spridning inledningsvis via sjukhuset i Korea, säger John Linton, läkare vid sjukhuset Severance Hospital i Seoul, till BBC.

Viruset smittar från djur till människa. Det handlar inte om en ständig smittorisk, utan den pågår i intervaller enligt Anders Tegnell.

Det är bevisat att viruset finns hos kameler. Men om det är en kamel som är ursprungsbäraren denna gång, är inte klarlagt.

– Det är lite av ett mysterium. Det är svårt att få ihop det för många som smittas har inte varit i kontakt med någon kamel. Möjligen kan fladdermöss vara bärare också, säger Tegnell.

"Princip identiskt"

Arvsmassan av det mersvirus som sprids i Sydkorea har undersökts. Slutsatsen är att det inte blivit aggressivare eller att dödligheten ökat.

– Viruset är i princip identiskt, säger Tegnell som tror att fler kommer att få sätta livet till, men att utbrottet så småningom hejdas.

– De sydkoreanska myndigheterna går ut väldigt brett nu och gör vad all erfarenhet säger att de borde göra. De fall vi ser nu är från den tid då de inte gjorde det och vi får nog räkna med en liten våg till innan man får smittspridningen helt under kontroll. Sydkorea är ett rikt land som har resurser. Inget talar emot att de inte skulle få kontroll på situationen.

Följ ämnen i artikeln