Fotot visar virusskräcken i Sydkorea

Uppdaterad 2015-06-10 | Publicerad 2015-06-09

Oron för det dödliga viruset mers växer i Sydkorea.

Hittills har sex personer dött och över 80 personer bekräftats smittade.

Ett bröllopsfoto där alla gäster bär munskydd sprids nu viralt som en symbol över den växande paniken.

Svensk överläkare: Tidsfråga innan vi får en luftburen pandemi

Bilden togs som ett skämt på ett bröllop i Seoul i lördags. Såväl brudparet som gästerna poserar med vita munskydd framför fotografen.

Bilden har fått stor spridning på sociala medier, men i Sydkorea där skräcken för mers (Middle East Respiratory Syndrome) växer, har skämtet gått de flesta förbi. Istället sprids fotot ihop med förskräckta kommentarer.

Brudparet hade inte väntat sig så stora reaktioner och förklarar sig nu genom sin festfixare.

– De hade redan tagit vanliga bilder utan masker, när de bestämde sig för att skoja lite.

Största utbrottet

Enligt de senaste rapporterna har över 87 personer insjuknat i sjukdomen, skriver nyhetsbyrån AP. Viruset har främst smittat mellan patienter, anhöriga och personal på sjukhus och vårdinrättningar.

Utbrottet i Sydkorea är det största utanför Saudiarabien där smittan först upptäcktes 2012 och där över 1 000 personer drabbats.

En 68-årig affärsman på resa till Saudiarabien var den som tog smittan med sig till Sydkorea.

När mannen insjuknade efter sin hemkomst besökte han flera vårdinrättningar där dussintals personer insjuknade innan någon kunnat slå fast att det var mers det rörde sig om.

Myndigheterna i Sydkorea hoppas nu att utbrottet kan ha nått sin topp. De närmaste dagarna väntas visa om de åtgärder som vidtagits för att stoppa spridningen har varit tillräckliga.

Övervakar telefoner

Mers är ett extremt aggressivt virus som drabbar luftvägarna, men det krävs närkontakt mellan människor för att det ska spridas vidare. I Sydkorea har nästan 3 000 personer isolerats och många skolor håller nu stängt.

Enligt Reuters övervakar myndigheterna i Sydkorea människors mobiltelefoner för att se till att de som är beordrade till karantän inte avviker från sina hem.

Följ ämnen i artikeln