Fel man registrerades som pappa – efter miss

Publicerad 2018-10-20

Barnets pappa hade ingen juridisk koppling till sitt eget barn. Arkivbild.

Fel pappa registrerades till ett barn hos Skatteverket tidigare i år.

Misstaget skedde på ett socialkontor och ledde till att barnets pappa inte fick någon juridisk koppling till barnet – det fick däremot en helt annan man.

– Det rättades till så fort det upptäcktes, och det hann aldrig uppstå något problem, säger kvalitetsutvecklare Anette Bjursell Westman till Nyhetsbyrån Siren.

När ett socialkontor i Södertälje skulle skicka en underrättelse till Skatteverket blev något fel. De skrev upp fel pappa till ett barn, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Det var en ärendehandläggare på kommunen som fyllt i fel rader i underrättelsen om faderskap till Skatteverket.

Pappan hade ingen juridisk rätt

”Konsekvens av detta är att biologiska fadern inte haft rättigheter till sitt biologiska barn då ingen juridisk koppling dem emellan registrerades. Samtidigt fick fel man genom felaktig registrering av faderskapet de juridiska skyldigheter som medföljer faderskap vad gäller till exempel arv och underhållsskyldighet”, står det i Lex Sarah-anmälan.

När det sedan upptäcktes rättades det till utan att det hade hunnit uppstå några problem.

Nu planerar det berörda socialkontoret att uppdatera sina rutiner och se till så att alla namn och personnummer dubbelkontrolleras innan de skickas vidare till Skatteverket.

Följ ämnen i artikeln