Fler än 20 döda i polarvirveln

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-02-01

Den extrema kylan över Nordamerika har tagit minst 20 liv. Arkivbild.

Den så kallade polarvirveln som dragit in över USA och Kanada med bitande kyla har enligt myndigheter krävt fler än 20 liv.

Men nu släpper kylan, enligt väderleksprognoserna.

I flera stater i amerikanska mellanvästern, där temperaturerna varit lägre än minus 30 grader, har människor uppmanats att stanna inomhus. Skolor, myndigheter och företag har hållit stängt och tusentals flyg från Chicago har ställts in.

För att få i väg åtminstone några flyg har personal på banorna fått arbeta i skift om 15-minuter för att inte riskera skador av kölden.

Även många tåg har varit inställda i den stränga kylan men trafiken är tänkt att återupptas i takt med att den värsta kölden släpper under det närmaste dygnet.

Men mildare väder är på gång redan till helgen. På fredagsmorgonen var det till exempel 7 minusgrader i Chicago, som tidigare haft 30 minusgrader.

Många dödsfall

Myndigheter i de drabbade områdena uppger att fler än 20 personer har dött på grund av köldrelaterade skador. Hårdast har kölden drabbat hemlösa. Flera städer har öppnat värmestugor för de mest utsatta men många har försökt att tackla kylan i husvagnar eller övergivna byggnader.

Temperaturer nära 50 minusgrader har rapporterats, och sjukhusen har behandlat många fall av förfrysningar. Läkaren Stathis Poulakidas i Chicago säger till nyhetsbyrån Reuters att i flera fall finns det risk för att offren förlorar såväl fingrar som tår.

Niagara fruset

Invånarna i Chicago har också fått uppleva flera ovanligheter som orsakats av kölden. 22 huvudvattenledningar har frusit och tidvis strypt vattentillgången för de boende i drabbade områden. Från Chicago har det också kommit rapporter om vad som kallas frostskalv. Den lokala tv-stationen WGN rapporterar om höga smällar i marken som troligen beror på att marken varit fuktig, frusit av den stränga kylan och sedan spruckit.

Trots den stränga kylan har de boende i staterna Michigan och Minnesota uppmanats att sänka värmen i sina hem för att spara på gasen. Gaslagren är hårt ansträngda av den ökade efterfrågan.

På grund av risken för gasbrist har General Motors och Fiat Chrysler stoppat eller minskat produktionen.