Svensk dömd till livstid i Bahrain

Publicerad 2011-06-22

Svenske medborgaren Mohammed Habib al-Muqdad har dömts till livstids fängelse i Bahrain, anklagad för terroristbrott och försök att störta regimen.

Mohammed Habib al-Muqdad.

al-Muqdad är i 50-årsåldern och har dubbelt medborgarskap. Bahrain erkänner dock inte dubbla medborgarskap utan anser att han är en intern angelägenhet, vilket har gjort det svårt för svenska myndigheter att kontakta honom.

Han är shiamuslimsk skriftlärd och politisk aktivist och dömdes redan i maj till 20 års fängelse efter att ha anklagats för att ha kidnappat en polis i samband med vårens stora protester mot kungaväldet.

Militärdomstol

På onsdagen kom så även en livstidsdom när han och 20 andra åtalade dömdes av en militärdomstol i huvudstaden Manama.

– Det är en politisk dom, kommenterar Mohammed al-Maskati, ordförande för människorättsgruppen Bahrain Youth Society for Human Rights.

– Regimen försöker stoppa dem för att de är aktiva och försöker arbeta för demokrati.

Flera av de åtalade har vittnat om brutal tortyr men domstolen har inte låtit dem föra fram anklagelserna. I stället har officiella medier hetsat folket mot de åtalade, säger al-Maskati.

– Läget för mänskliga rättigheter i Bahrain är nu mycket dåligt.

Totalt utdömdes åtta livstidsdomar, däribland även mot den danske medborgaren Abdulhadi al-Khawaja. Övriga 13 åtalade dömdes till mellan 2 och 15 års fängelse, enligt den statliga nyhetsbyrån BNA.

Minoritetsstyre

Bahrain är ett ö-kungadöme i Persiska viken, strax utanför Saudiarabiens kust. Majoriteten av befolkningen är shiamuslimer. Den styrande kungafamiljen al-Khalifa är dock sunnimuslimsk och anklagas för att diskriminera shiiterna.

Stora demonstrationer i våras slogs brutalt ned av regimen, som kallade in militär och polisstyrkor från Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Sedan dess har flera oppositionella ställts inför militärdomstol och fyra har dömts till döden.

TT