Psykologen: Du måste själv ta ansvar

Publicerad 2014-06-25

Dåligt väder – och vi famlar efter en syndabock.

Folkets ilska över sommarkylan riktas mot meteorologerna.

– Människor är besvikna och då vill man skjuta budbäraren, säger psykologen Tove Lundberg.

Flera av Sveriges meteorologer har vittnat om ilskan från besvikna semesterfirare. "Jag är less på era lögner", skriver en upprörd person till SVT-meterologen Åsa Rasmussen.

– Det hör nog inte till ovanligheterna att ge sig på meteorologerna på det här sättet. Att stå ut med besvikelse är en jobbig känsla, säger Tove Lundberg.

Letar syndabock

Enligt henne är det lättare att ta ut ilskan på någon annan – oavsett om det handlar om att slå in i en vägg eller återkommande regnskurar.

– Vi gör ofta det som känns bra kortsiktigt, vi vill skylla ifrån oss. Men vi måste också tänka på vad våra handlingar ger för långsiktiga konsekvenser, säger Tove Lundberg.

Men vädret kan ingen annan än möjligtvis någon högre makt ansvara över. Och hen kan vara svår att få tag på.

– Eftersom ingen kan ansvara för vädret, blir det personen som presenterar vädret ilskan går ut över.

Svalka känslorna

Tove Lundberg tipsar om att hitta på något som kan kyla av känslorna, när man känner att ilskan bubblar upp. Att ta en promenad eller titta på en serie, till exempel.

– Det kan till och med hjälpa oss att skriva ett argt mejl. Men det är om man sedan skickar iväg det som det blir problem, säger Tove Lundberg.

– Även om det kortsiktigt kan vara skönt att skicka ett mejl, kan det aldrig ge dig bättre väder eller lösa situationen för dig. Ilskan måste du ta ansvar över själv.