Utredning klar: Kulturprofilen avslöjade namn på sju Nobelpristagare i förväg

Uppdaterad 2018-04-13 | Publicerad 2018-04-09

Sju år ska Kulturprofilen ha avslöjat vem som skulle få Nobelpriset i litteratur.

Bland annat Bob Dylan och Harold Pinter.

Det visar utredningen, som gjorts på uppdrag av Svenska Akademien, enligt Dagens Nyheter.

Utredningen, som skedde på uppdrag av Svenska Akademien, har gjorts av advokatfirman Hammarskiöld & Co.

Den presenterades tidigare i vår för Svenska Akademiens ledamöter.

Enligt en ledamot i Akademien fick ledamöterna under två dagar komma till advokatbyrån för att läsa utredningen, skriver Dagens Nyheter.

Enligt utredningen ska Kulturprofilen, som har nära anknytning till Akademieledamoten Katarina Frostenson, vid sju tillfällen sedan 1996 i förväg ha känt till och avslöjat namnen på Nobelpristagaren i litteratur i förväg.

Avslöjade Bob Dylan

Enligt DN gäller det följande Nobelpristagare:

Wislawa Szymborska, 1996.

Elfriede Jelinek, 2004.

Harold Pinter, 2005.

Jean-Marie Gustave Le Clézio, 2008.

Patrick Modiano, 2014.

Svetlana Aleksijevitj, 2015

Bob Dylan, 2016.

Enligt DN:s uppgifter finns ”sju trovärdiga och sinsemellan oberoende vittnesmål” om att Kulturprofilen ska ha spridit sekretessbelagda uppgifter.

Redan när Jean Marie Gustave Le Clézio fick Nobelpriset 2008 fanns misstankar om en läcka i Svenska Akademien, eftersom oddsen plötsligt gick ned från 15 till 1 för just den fransk-mauritiske författaren inför tillkännagivandet.

Spelet stoppades

Spelbolaget Ladbrokes stoppade till och med spelet, på grund av misstankarna.

En som också förstod att något inte stod rätt till då var författaren och journalisten Jan Guillou.

– Denna väldigt svårtippade Nobelpristagare åkte ned i inga odds alls till slut, därför att det spreds ut, säger Jan Guillou.

– Det är för övrigt den enda Nobelpristagare som jag gissat rätt på. Jag räknade antalet frankofiler i min egen ålder i Akademien, alltså sådana som jag själv som dyrkade Le Clézio.

Förutom att ha avslöjat namnen på Nobelpristagarna anklagas Kulturprofilen också i utredningen för att vid två tillfällen ha avslöjat namnen på nya ledamöter i Akademien – innan uppgifterna offentliggjorts.

Bland annat Kristina Lugn, som valdes in 2006.

En halv miljon i vinst

Advokatbyrån har också granskat Kulturprofilens kulturklubb, där Katarina Frostenson har visat sig vara hälftenägare och riktar enligt DN kritik mot verksamheten på flera punkter:

• Personalkostnader inte ha redovisats korrekt.

• Antal publika evenemang har kraftigt överdrivits.

• Ekonomin i bolaget ska också ha varit betydligt bättre än vad ägarna ska ha redovisat öppet. Enligt advokatbyråns utredningen ska Kulturprofilen och Katarina Frostenson under åren 2009 till 2016 ha tagit ut en halv miljon kronor i vinst.

Samtidigt har verksamheten fått stora bidrag från Svenska Akademien.

Det är också uppgifterna om verksamhetens ekonomi som gör att advokatbyrån har rekommenderat Svenska Akademien att göra en polisanmälan.

”Olovligt förfogande”

Svenska Akademien har en tjusig lägenhet i Paris, som ledamöterna i Akademien får disponera.

Katarina Frostenson och Kulturprofilen har varit där ofta – orimligt mycket, enligt advokatbyråns utredning som beskriver det som ”olovligt förfogande”.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Katarina Frostenson redan i januari varje år ha presenterat en kalender, där det framgått vilka datum hon bokat lägenheten.

– Sen får alla helt enkelt rätta sig efter det. Utan diskussion, säger en person med insyn till Aftonbladet.

Kulturprofilens advokat, Björn Hurtig, säger till DN att han inte har tagit del av utredningen och inte talat med sin klient om den.