Karin Pettersson gör comeback som Aftonbladet-kolumnist

Publicerad 2018-06-15

I dag är Karin Pettersson, tidigare politiska chefredaktör, tillbaka i Aftonbladet. Men nu som kolumnist.

Hon ska skriva om teknik, demokrati – och hur den digitala revolutionen påverkar samhället.

– Det här är en av vår tids största stories och det känns roligt att få skriva om den i Aftonbladet, säger Karin Pettersson.

Karin Pettersson.

Det är bara några månader sedan Karin Pettersson lämnade jobbet som politisk chefredaktör på Aftonbladet för ett nytt jobb i Aftonbladets ägarkoncern Schibsted. När hon nu kommer tillbaka med sin penna i tidningen är det som kolumnist med fokus riktat mot teknik, demokrati och den digitala revolutionen.

– Aftonbladet ska vara en stark och engagerande skildrare av vår samtid och då är teknikutvecklingen och digitala frågor avgörande. Vår vardag kommer att förändras under åren som kommer och detta är teman vi alla måste förstå, säger Aftonbladets chefredaktör Lena K Samuelsson.

Studerade på Harvard och MIT

Få kan just nu dessa frågor bättre än Karin Pettersson. 2016 fick hon det prestigefulla Nieman-stipendiet som gav henne möjlighet att studera journalistik och teknik på de amerikanska lärosätena Harvard och MIT.

– Jag fick studera för några av världens ledande tänkare när det gäller hur teknik förändrar förutsättningarna för demokratin. Jag blev besatt av att begripa detta historiska skeende som en berättelse om makt och demokrati, och hur vi alla påverkas, säger Karin Pettersson.

Utöver studierna i USA har Karin Pettersson en lång bakgrund inom såväl journalistiken som politiken. Hon var politisk chefredaktör för Aftonbladet 2010–2018. Och innan dess hade hon bland annat varit med att grunda tidningen Fokus och varit dess chefredaktör under fyra år.

”Driven skribent”

I februari började Karin Pettersson jobbet som Director of Public Policy i Schibsted och dess mediedivision. Hon har där uppdraget att tänka strategiskt kring koncernens relation till just teknikjättarna och omvärlden. I tjänsten ingår även att bevaka och analysera viktiga politiska processer som påverkar bolaget i Sverige och Europa.

– Karin Pettersson har ett uppdrag att bevaka demokratifrågor och verka för journalistikens frihet och förutsättningar. Därför är det väldigt roligt att få välkomna henne tillbaka som medarbetare i Aftonbladet. Hon brinner för hur de stora internationella plattformarna påverkar vår demokrati och hon är en driven skribent med stark relation till våra läsare, säger Lena K Samuelsson.