C stänger ner M+KD – öppnar mot S

TT

Publicerad 2018-11-13

Moderatledaren Ulf Kristerssons tänkta regering stoppas av Centern och Liberalerna.

Från C-ledaren Annie Lööf kommer i stället signaler om att möjligen släppa fram Stefan Löfven som regeringsbildare.

Kristersson ser ut att få 195 röster emot sig i onsdagens statsministeromröstning. Därmed blir det ingen M-ledd regering med Kristdemokraterna.

Avgörande var tisdagens väntade besked att centerpartisterna kommer att trycka på nej-knappen.

– Det är en tung dag för Alliansen, säger Kristersson.

Om C hade beslutat sig för att lägga ned sina röster, skulle det ha räckt för Kristersson.

Alliansens öde

M-ledaren tycker att C och L kunde ha nöjt sig med att trycka på "avstå-knappen" och därmed släppa fram en ny borgerlig regering.

– Att stoppa de partier som vill bilda regering och föra Alliansens politik framåt – det tycker jag är beklagligt, säger Kristersson.

C och L motiverar sina nej till Kristerssons föreslagna M+KD-regering med att de inte kan stödja en regering som blir beroende av SD för att få igenom sin politik.

Trots den djupa sprickan vill de inblandade ännu inte dödförklara samarbetet.

Men Kristersson har i dag inget svar på hur han tänker lappa ihop Alliansen.

– Det får vi nog se, faktiskt. Jag tänker avvakta den här regeringsbildningen och se hur det går, säger han.

Vill försöka

C-ledare Annie Lööf, som är beredd att ta nästa sonderingsuppdrag från talman, säger att "Alliansen ligger kvar på bordet". Hon anser inte att allt gjorts för att Alliansen ska kunna regera med ett blocköverskridande samarbete.

Ett alternativ för Lööf är en koalitionsregering med Alliansen och Miljöpartiet. Men även på den punkten är Alliansen splittrad.

– Hon kan inte sondera en regering som Moderaterna inte vill ingå i. Vi har inte gått till val på att bilda en koalitionsregering med Miljöpartiet, säger Kristersson.

När Lööf på tisdagskvällen blev intervjuad i SVT:s Aktuellt kom frågan om hon kan tänka sig att släppa fram S-ledaren Löfven (som ny statsminister):

– Vi ska inte stänga fler dörrar, utan för min del handlar det nu om att jag har fokus på att bilda en Alliansregering och söka stöd över blockgränsen.

– Jag kommer inte att sitta i en S-ledd regering, sade hon också.

SD stöder

Statsvetarprofessorn Tommy Möller tror inte att det går att både hålla ihop Alliansen och få till ett blocköverskridande samarbete.

– Det är väldigt svårt att se ett scenario där Alliansen kommer ur den här processen som en fortsatt sammanhållen allians.

– Det vi ser är ett uttryck för att det politiska systemet just nu är på väg att implodera, säger Möller.

Sverigedemokraterna tänker rösta för en regering med M och KD. Det får ingen avgörande betydelse, men SD-ledaren Jimmie Åkesson vill sända ut viktiga signaler:

– Vi är en mer pålitlig del i en konservativ rörelse i riksdagen än vad C och L är.

Tidigare i höst har Åkesson sagt att SD skulle rösta nej till Kristersson om man inte fick några garantier för vilken politik den moderatledda regeringen skulle föra.

Åkesson medger att han varken fått några garantier eller ens haft samtal med Kristersson, men pekar på att den budgetmotion M tänker lägga kommer att ha tyngdpunkt på brottsbekämpning, integration och sjukvård.

– Det är tre av våra fyra fokusområden och jag ser inte det som en slump, tvärtom.

– Vi får dagligen signaler från moderater och kristdemokrater att här finns en vilja, framförallt från M, att regera på vårt mandat, säger Åkesson.

Följ ämnen i artikeln