Så skulle ubåtsveckan sett ut – slutade i katastrof

Publicerad 2023-06-24

Fem personer dog när de skulle utforska Titanics vrak på havets botten.

På sin hemsida beskriver ubåtsföretaget hur resan skulle ha gått till.

”Livsformer som ser utomjordiska ut kommer susa förbi”, skriver man.

”Reflektera över vad du uppnått. Mindre än 300 människor i historien har sett världens kändaste skeppsvrak”, skriver OceanGate Expedition på sin hemsida.

De fyra personerna som bokade in sig på OceanGates expedition med miniubåten Titan såg fram emot en ”spännande och unik reseupplevelse”. Tillsammans med företagets vd Stockton Rush skulle de bege sig till Titanics vrak 3 800 meter under ytan.

Turisterna blev mission specialists

För

250 000 dollarMotsvarar knappt 2,7 miljoner kronor. fick turisterna rollen som ”mission specialist”. Det kunde innebära att fotografera, assistera piloten med kommunikationen till moderskeppet eller dokumentera observationer av olika arter.

OceanGates ubåt Titan.

Resan skulle vara i åtta dagar, med start i den kanadensiska östkuststaden St. John’s. Där träffade deltagarna besättningen före den 74 mil långa resan ut på Nordatlanten.

Det krävdes ingen tidigare erfarenhet av dykning eller ubåtar. Väl ute på havet fick deltagarna en genomgång av expeditionsledaren. Säkerhetsinformation som hur man hanterar en överlevnadsdräkt och upplägget för dykdagen.

”Utomjordiska livsformer”

Dag tre till sju var dykdagar, beroende på vad vädret tillät. Varje dykning hade ett forskningsuppdrag. Att samla data och kunskap om marina ekologin och arkeologin kring Titanic och havsmiljön runt vraket.

Priset inkluderade en ubåtstur och under de dykfria dagarna innehöll aktiviteter som att åka jolle, sola eller hjälpa med dykuppdraget från ovan.

Dykteamet samlades vid ubåten för ett förmöte. Sedan klättrade de ombord.

”Livsformer som ser utomjordiska ut kommer susa förbi när du sjunker djupare och djupare ner i havet. Nedstigningen tar två timmar, men det känns som ett ögonblick”.

Under nedstigningen kunde deltagarna kolla film, äta lunch eller assistera piloten.

”Snart kommer du nå djupet, och efter lite navigering över havsbotten och fält med vrakdelar kommer du till slut se det du väntat på: RMS Titanic.”

Hittades 500 meter från vraket

Men deltagarna Shahzada Dawood, Suleman Dawood, Paul-Henry Nargeolet, Hamish Harding och Stockton Rush kom aldrig fram till Titanic. I söndags dök de ner och efter mindre än två timmar förlorade de kontakten till moderfartyget.

Vrakdelar från ubåten hittades 500 meter från det historiska skeppet. Kustbevakningen menar att det tyder på en ”katastrofal implosion”.

På den åttonde avslutande dagen skulle de fem ha kommit tillbaka till St. John’s för att avsluta sitt äventyr.

”Havet är inget Disneyland”

Katastrofen har fått flera att höja rösten om djuphavsturismen. Forskaren och journalisten Michael Guillen var själv med på en ubåtsdykning till Titanic år 2000. Han uppmanar till att man ska pausa turismen.

– Havet är farligt. Det är ingen lekplats. Havet är rastlöst och jag tänkte på det när jag tittade på det nordatlantiska vattnet. Det är mörkt, det är kallt, det vill sluka dig om du gör det minsta lilla misstaget, säger han till CNN.

Guillen lyfte även att Titanic är en gravplats. Mer än 1 000 människor dog när skeppet förliste i april 1912.

– Jag tänker på faran och det heliga med den här platsen. Det är ingen nöjestur. Inget Disneyland.